Voorburgs Dagblad | Ingezonden: 'Verantwoordelijke ambtenaren nemen afvalproblemen totaal niet serieus'

Ingezonden: 'Verantwoordelijke ambtenaren nemen afvalproblemen totaal niet serieus'

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Veel lezers irriteren zich aan de vele berichten over de afvalproblematiek binnen onze gemeente. Zolang dit maatschappelijke probleem niet in de kiem gesmoord wordt moet er juist berichtgeving zijn! We gaan toch ook niet stoppen met berichtgeving over inbraken wanneer dit er tien in de week blijken te zijn? Bovendien ben ik bang dat de berichtgeving alleen maar zal worden uitgebreid. De problemen moeten immers benoemd worden zoals ze zijn. Er is deze week namelijk duidelijk geworden dat de verantwoordelijk ambtenaren de afvalproblemen totaal niet serieus nemen. Met deze ‘kop in het zand houding’ gaan de problemen ook niet opgelost worden. Inwoners en hun vertegenwoordiging in de raad en het college kunnen roepen wat ze willen. Indien er obstructie plaatsvindt vanuit de ambtenarij gaat er op korte termijn niets veranderen.

Van de handhaving was al bekend dat ze liever lui dan moe zijn. Parkeerboetes uitschrijven vanuit hun auto lukt nog wel. Echte handhaving en gebruik van hun opsporingsbevoegdheid in het afvaldossier laat sterk te wensen over. Niet gek dat het gedrag van afvalaso’s niet verandert. Deze mensen hebben een corrigerende ‘tik op de vingers’ nodig. Echter ontstaan de problemen niet alleen door moedwillig gedrag van een beperkte groep inwoners. Het echte probleem zit hem het gedrag van de verantwoordelijk ambtenaren.

Afgelopen zaterdag was het weer een bende bij de afvalbakken in het Damcentrum en de meeuwen en overig ongedierte hadden een heus feestmaal. Zowel de gemeente als Avalex zijn tot maandagochtend niet bereikbaar om de situatie op te lossen of om te handhaven. Best wel bijzonder gezien het feit dat we in een tijd leven waar het onderscheid tussen de traditionele werkweek en het weekend steeds meer vervaagt. Sowieso in een gebied als het Damcentrum waar het in het weekend juist drukker is dan in het begin van de week. Uiteindelijk is er netjes een melding gedaan via de website. De reactie vanuit de gemeente kwam bij monde van de ‘Projectleider Het Nieuwe Inzamelen’ en luidde als volgt:

Wat betreft de zakken op straat, neem ik aan dat het over de locatie bij de ondergrondse containers gaat. 

Ik denk dat u hierover de ondernemers primair moet aanspreken, zij zetten onterecht zakken naast de container en zij maken afspraken met hun inzamelaar

Het blijft natuurlijk vervelend dat er afval op straat ligt en wij proberen altijd zo snel mogelijk zaken op te pakken maar in het weekend is de dienstverlening beperkt.  Als we het weekend zouden werken leidt dat tot extra kosten die allemaal worden doorbelast in de afvalstoffenheffing.

Met deze houding is wat mij betreft zoveel mis dat ik niet eens weet waar te beginnen. Naast het feit dat het juist de ondernemers zijn die ervoor zorgen dat het Damcentrum een bruisend centrum is en dat het juist dezelfde ondernemers zijn die er alles aan doen om het Damcentrum leefbaar en schoon te houden, moet ik als inwoner, zonder enige bevoegdheid(!), deze ondernemers aanspreken omdat zij er een benden van zouden maken!?

Ik weet niet wat een ‘Projectleider Het Nieuwe Inzamelen’ aan het einde van de maand aan salaris opstrijkt? Maar deze terugkoppeling spreekt boekdelen: Stop het liefst met melden. Zeker in het weekend, want dan werken wij niet.  En los de problemen zelf maar op met een fictieve veroorzaker, want wij doen het niet! Niet ons probleem. Melding gesloten.

Wat zijn wij afgegleden zeg…

Leon de la Croix

Kerkstraat Leidschendam


Foto: Digitaal Dagblad