De nieuwe coalitie voor de gemeente Den Haag is bekend. Het verbaast de actiegroep 'Bronovo moet blijven' dat er niets in het coalitieakkoord staat over de ziekenhuiszorg in Den Haag en de sluiting van het Bronovo-ziekenhuis. Vindt u het verantwoord dat een stad als Den Haag straks maar twee ziekenhuizen over heeft? Hoe staan de wethouders en fractievoorzitters tegenover het behoud van het Bronovo-ziekenhuis als volwaardig ziekenhuis met een volwaardige afdeling spoedeisende hulp? De facebookgroep Bronovo MOET blijven (BMB) had aan de formateur, de heer Tom de Bruijn, verzocht het behoud van Bronovo ter discussie te stellen bij de formatiebesprekingen.
De initiatiefnemers van het Park Bronovo schrijven in het decembernummer van het wijkblad Benoordenhout: “Onze gesprekken met fracties in de gemeenteraad waren tot op heden positief en stimulerend. Park Bronovo past in het beleid van de gemeenteraad. Wij hebben ook uitgangspunten helpen aandragen voor de herinrichting van het Bronovogebied”, en “wij hebben de formateur van de nieuwe coalitie geïnformeerd over het belang van Park Bronovo voor innovatieve zorg in Den Haag en omstreken.” Met wie hebben deze gesprekken plaatsgevonden?
Het Bronovo-ziekenhuis heeft een verzorgingsgebied gelijk aan de stad Leiden. Dat is 20% van de Haagse bevolking. Minimaal zo’n 70 000 tot 100 000 inwoners komen zonder ziekenhuis, huisartsenpost en Spoedeisende hulp (SEH) te zitten. Dit verzorgingsgebied zal met nog zo’n 60.000 mensen uit de wijken Segbroek en Vogelwijk toenemen wanneer het HAGA Rode Kruis-ziekenhuis ook de deuren sluit. De rampzalige gevolgen voor de patiënten zijn nu al te merken bij de behandeling van hun (spoed)klachten. De bevolkingsprognoses van de gemeente gaan uit van een groei met 5.000 inwoners per jaar vanaf 2018, dat zijn 100.000 inwoners in de komende 20 jaar. De sluiting van Bronovo laat patiënten in het verzorgingsgebied van in ieder geval stadsdeel Scheveningen, de Archipel buurt en Willemspark, Bezuidenhout, Mariahoeve, Wassenaar, Leidschendam-Voorburg en Voorschoten zonder de nodige ziekenhuiszorg.
De sluiting is ook niet gunstig voor het internationale imago van Den Haag, stad van Vrede en Recht. Bronovo is sinds jaar en dag ingesteld op expats. Dat is niet vreemd, Bronovo is gelegen naast de Internationale Zone en vestiging van grote en kleine internationale bedrijven. De sluiting op de reputatie van de internationale stad van Vrede en Recht zal niet gunstig zijn. De sluiting bevreemdt nog meer daar het logo van het HMC nota bene met deze internationale allure in gedachten is ontworpen.
De sluiting van het SEH is ook onverantwoord bij de immense groei van het toerisme op Scheveningen. Verwacht wordt dat bovenop de huidige 5 miljoen de komende 5 jaar het toerisme gaat groeien met 2 miljoen per jaar volgens de prognose van de gemeente. Dat is in een periode van 5 jaar zo’n 12 miljoen toeristen. Dat zal de SEH's en huisartsenposten extra gaan belasten.
De sluiting van Bronovo zal ook impact hebben op de aanrijtijden van de ambulances, die wettelijk zijn vastgesteld op 12 minuten. De vele sportverenigingen in het bedieningsgebied lopen een verhoogd risico zonder de spoedeisende hulp van Bronovo. Bovenstaande effecten zijn niet doorgerekend in het KPMG-rapport waarop de sluiting van Bronovo is gebaseerd. Op de facebookpagina BMb zijn voorbeelden van mensen die nu al de dupe zijn van de sluiting van de Spoedeisende Hulp afdeling.
Wethouder Kavita Parbhudayal, wethouder van Zorg, Jeugd en Volksgezondheid in Den Haag schreef aan de Facebookgroep Bronovo MOET blijven: “Ziekenhuisbeddenbehoefte in Den Haag valt buiten onze competentie.” Volgens minister Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg en Sport, dus eindverantwoordelijk voor de zorg in Nederland, is het een zaak van het ziekenhuisbestuur en de zorgverzekeraars. Het moest een zorgvuldig proces zijn en er moest met alle belanghebbenden gesproken worden, staat in een bericht in het Algemeen Dagblad van 14 januari 2019.
In een Kamerbrief schrijft Minister Bruins dat ‘de concentratie van vormen van (acute) zorg op (bepaalde) locaties van het HMC dus een reëel scenario is’. BMb merkt dat er nu al bewoners zijn die lastig binnen de wettelijk voorgeschreven normen toegang hebben tot de SEH’s. Vindt u als burgemeester het verantwoord dat er maar enkele SEH’s over blijven voor de inwoners van Den Haag? Waar gaan de mensen heen als er een ramp in Den Haag plaatsvindt? Vindt u het terecht dat de zorgverzekeraars bepalen hoeveel ziekenhuiszorg er nodig is voor de inwoners van Den Haag?
Het zou het comité Park Bronovo alleen om het poliklinische zorgcentrum gaan met bijbehorende functies zoals een zorghotel en zorgwoningen aldus het bericht in het wijkblad. BMb vraagt zich ons af hoeveel van de 300 te bouwen appartementen zorgwoningen worden? Kan het zorghotel niet gewoon naast het ziekenhuis gebouwd worden? Het comité van Park Bronovo schrijft: “Het innovatieve karakter zal worden ondersteund door relaties op te bouwen met bedrijven die zich op de groeiende markt richten. Dat kan variëren van grote landelijke bedrijven als Siemens en Philips en succesvolle bedrijven tot echte startups die op broedplaatsen en academische ziekenhuizen ontstaan.” Waarom deze bedrijven niet inzetten voor het behoud van het Bronovo ziekenhuis als volwaardig ziekenhuis met SEH? In het plan van het comité Park Bronovo missen wij de voorziening ziekenhuiszorg en SEH.
Hoe denken de nieuwe wethouders over de sluiting van het Bronovo-Ziekenhuis? Vinden zij de sluiting verantwoord? Wat vinden de nieuwe wethouders ervan dat aan de ene kant de locatie Bronovo om financiële redenen moet sluiten en moet worden verkocht, maar dat aan de andere kant het HMC meewerkt aan diverse herontwikkelingsplannen waarin het HMC een zorgdeel gaat invullen. Waarom moet een goed functionerend, modern ziekenhuis worden gesloopt waarin twee jaar geleden nog 15 miljoen euro is geïnvesteerd t.b.v. o.a. een nieuwe SEH? Vindt de gemeenteraad dat het bestemmingsplan van Bronovo de bestemming ziekenhuis met SEH moet houden?
De raad van Bestuur van het HMC onder leiding van de heer Paul Doop wilde in Den Haag Noord/Oost (volgens hen het verzorgingsgebied van HMC Bronovo) de komende jaren in samenspraak met alle belanghebbenden en zorgpartners (waaronder huisartsen, organisaties voor ouderen- en thuiszorgen, bewoners van de wijk) een innovatief concept dichtbij in de wijk ontwikkelen ten behoeve van de zorg voor chronische patiënten en kwetsbare ouderen. Daarvoor sluiten ze een ziekenhuis, verkopen ze de grond, bouwen ze straks 300 appartementen. De nieuwe zorgfunctie moet in een te bouwen polikliniek plaatsvinden. De reden voor de sluiting van het Bronovo zou als gevolg van een tekort aan personeel zijn. Dat heeft het bestuur voor een deel zelf veroorzaakt door de zorg in het ziekenhuis steeds meer af te bouwen. Niet alle huisartsen, specialisten en het personeel waren voor deze verandering, blijkt uit de berichten die BMb bereiken.
Het comité Park Bronovo schrijft in het wijkblad van Benoordenhout dat ze hun concept gepresenteerd hebben aan de Stichting Vrienden van Wassenaar en schrijven: “Daar was een groot deel van de tien huisartsen die Wassenaar bedienen bij aanwezig. Uiteraard willen zij hun gezondheidscentrum behouden en zelfs uitbreiden. De relatie met wat ons voor ogen staat vinden zij belangwekkend … Ook spreken wij verder met de huisartsen in Den Haag, te beginnen met die van Hubertusduin.” Hoeveel huisartsen zijn echt door het comité Park Bronovo benaderd? In Den Haag zijn volgens de Zorgkaart Nederland 251 huisartsen en 145 huisartsenpraktijken. Hoe staat dit “… een groot deel van de tien huisartsen die Wassenaar bedienen bij aanwezig.” in verhouding tot het aantal huisartsenpraktijken in Den Haag? Het beoogde concept van het Park Bronovo, zorg naar de mensen, is in Bernhoven geen succes gebleken.
BMb vindt dat de Raad van Bestuur van het HMC onverantwoord bezig is. Ze sluiten een goedlopend ziekenhuis dat financieel gezond was, terwijl een alternatief nog ontwikkeld moet worden. Door middel van dialoogtafels, zorgtafels, werkbezoeken en buurttafels zouden bewoners betrokken worden. Niet alle wijken zijn betrokken geweest bij deze samenspraak. De hoeveelheid mensen die de zorgtafels bijgewoond hebben staan totaal niet in verhouding tot het aantal bewoners in het bedieningsgebied van het Bronovo-ziekenhuis.
In het plan van Park Bronovo wordt veel werk op de huisartsen afgeschoven. Wie zorgt dat de huisartsen die het nu al veel te druk hebben, straks de extra belasting aan kunnen? Het plan voor de zorg voor de chronische ouderen en zieken is nog niet uitgewerkt. Waar kunnen deze patiënten terecht na de sluiting van het ziekenhuis?
Ziekenhuizen zijn maatschappelijke instellingen en inwoners voelen zich betrokken. Een ziekenhuis in de buurt geeft een gevoel van veiligheid. Het is raar dat voor de keuzes rondom de (interne) organisatie van het zorgaanbod (ziekenhuis) en de locatie daarvan, de Raad van Bestuur van het ziekenhuis en de zorgverzekeraars verantwoordelijk zijn. Het is aan ons bekend dat niet iedereen, ook de specialisten en het medisch personeel, het eens waren en zijn met de gang van zaken. Er is zelfs een lid van de Raad van Bestuur hierom opgestapt.
Het is de taak van de minister om, samen met de toezichthouders, te waarborgen dat partijen hun verantwoordelijkheid nemen om een zorgvuldig proces in te richten en ervoor te zorgen dat de gevolgen voor andere zorgpartners en de maatschappelijke gevolgen (inwoners en gemeenten) goed worden meegewogen in het proces voorafgaand aan de besluitvorming. BMb vindt ziekenhuiszorg een taak van de gemeente.
Daarom doen wij een beroep op u, burgemeester van Den Haag, om u in te zetten voor het behoud van het Bronovo-ziekenhuis als volwaardig ziekenhuis met SEH. Door de sluiting van het Bronovo wordt straks een groot deel van de bewoners van Den Haag de toegang tot een ziekenhuis bemoeilijkt.
Deze brief is ook aan de formateur de heer Tom de Bruijn gestuurd.
Wij zien uit naar de antwoorden.
Met vriendelijke groeten namens de facebookgroep 'Bronovo moet blijven',
Lenette van Heeren