Op het moment dat de coalitiebesprekingen volop aan de gang zijn, neemt de druk op de VVD en het CDA toe. Beide partijen hebben in hun campagne duidelijk aangegeven dat er oplossingen komen voor het afvalprobleem als zij met wethouders deel uitmaken van het stadsbestuur. Duizenden inwoners, die op deze partijen hebben gestemd, zullen hen hieraan helpen herinneren. Maar nu al blijkt dat het (afval)probleem vele malen groter is dan men waarschijnlijk denkt.

Uit journalistiek onderzoek blijkt dat op tientallen plekken de afvalcontainers te klein zijn. Tevens komt het voor dat er te weinig containers staan in vergelijking met de omvang van de wijk.  Aangezien de directie van Avalex slechts, naar eigen zeggen, uitvoert wat een wethouder aangeeft, mag het vorige College deze situatie zich zwaar aanrekenen. In principe is Avalex dan ook weinig kwalijk te nemen, maar zij kampen wel met een enorm imagoprobleem dat ook op de medewerkers en de chauffeurs van de wagens afstraalt.

Het gaat tonnen, wellicht miljoenen kosten, om een voor de stad Leidschendam-Voorburg met bijna 80.000 inwoners nu voor het afvalbeleid goede oplossingen te bedenken en uit te voeren. Nu al gaan er stemmen in de politieke wandelgangen op om van afvalbedrijf te veranderen. Het probleem gaat namelijk verder dan alleen afvalzakken. Ook het ophalen van grof vuil functioneert volgens ingewijden niet naar behoren. Het is niet duidelijk of hiervoor bij Avalex een schuldvraag moet worden gelegd.

Ook de afgelopen dagen was fotograaf Ap de Heus weer bezig met een ‘eenvoudig’ rondje langs de verschillende wijken. Het is bizar wat er allemaal gebeurt. Mensen rijen dan ook diverse kilometers om hun troep in andere wijken te dumpen. Een ander probleem is het normbesef. Inwoners hebben lak aan diverse regels en blijven maar dumpen. Alles wordt toegestaan doordat ‘Handhaving’ van de gemeente nauwelijks optreedt en of niet zichtbaar is. Een politie-woordvoerder heeft inmiddels laten dat het niet taak van politie Leidschendam-Voorburg is om hier tegen op te treden.

Door Bart Bakker

De trieste balans van de afgelopen dagen van rommel dat lange tijd op straat lag. De bomvolle afvalcontainer is kenmerkend voor een beeld dat in diverse wijken is te vinden.