Voorburgs Dagblad | Zomer in de stad aan Zee: Zomerprogramma vol gratis festiviteiten voor thuisblijvers

Zomer in de stad aan Zee: Zomerprogramma vol gratis festiviteiten voor thuisblijvers

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar


De zomervakantie staat voor de deur, maar lang niet alle Hagenaren hebben de middelen om op vakantie te gaan. Feest aan Zee heeft samen met Bibliotheek Den Haag, Haags Gemeentearchief en de Cultuurankers een breed aanbod van gratis festiviteiten samengesteld. Voor de thuisblijvers is er de komende zes weken van alles te beleven in de binnenstad, de wijken of op Scheveningen. In alle haarvaten van Den Haag wordt zo het 200-jarig bestaan van badplaats Scheveningen meegevierd. Hagenaren worden daarmee ook bewuster van de unieke ligging van de stad.


  
Bij Theater Dakota, in de wijk Escamp, ligt tot zaterdag 28 juli een paradijselijk strand. Op het strand vinden de Zomerweek, veel voorstellingen en workshops dans, improvisatie en beeldende kunst voor jongeren plaats. In het laatste weekend van juli vindt er een openluchtbioscoop plaats. Vanuit de wijkbibliotheken worden inwoners gratis met een historische bus naar Scheveningen gebracht voor een dagje strand. De excursies gaan op de woensdagen (25 juli t/m 22 augustus) naar Muzee Scheveningen of Panorama Mesdag, waarna nog een stop wordt gemaakt op de Pier. Bewoners met een passie voor rap of toneel kunnen zich ook aanmelden als figurant in de muzikale voorstelling Een dag aan Zee, die vrijdag 31 augustus in première gaat in De Nieuwe Regentes.

Hiervoor wordt in de zomermaanden gerepeteerd in de wijktheaters. De opvoering in onder meer de Koninklijke Schouwburg volgt in het najaar. In alle Cultuurankers staan bovendien badhokjes, gemaakt met Haags Historisch Museum, waar Hagenaars op film hun eigen strandverhaal kunnen delen.

Programma in de binnenstad

Vanaf woensdag 18 juli t/m 25 augustus worden wekelijks zon-, zee- en zandverhalen voorgelezen in de Centrale Bibliotheek met een aansluitende workshop. De familie-tentoonstelling Groeten uit Scheveningen in Haags Historisch Museum is een compleet dagje uit en zit vol leuke doe-dingen. In de zomervakantie zijn er extra activiteiten voor het gezin.
Op donderdag 9 augustus wordt het Spuiplein omgetoverd tot een openluchtbioscoop. De surffilm Splinters wordt hier op een groot scherm gratis vertoond. Tot zondag 19 augustus zijn de negen imposante zandsculpturen ook gratis op het Lange Voorhout te bezichtigen.

Programma op Scheveningen

Maak een dagje strand compleet met een heerlijk boek of een fijn tijdschrift. In juli en augustus opent Bibliotheek Den Haag de mobiele StrandBibliotheek op de boulevard. Bij laagtij kunnen jong en oud iedere dag mee op TrashureHunt. Samen met de ‘hunters’ kan iedereen op jacht naar de mooiste (plastic) afvalschatten. In augustus is er op vier zondagen gratis Jazz #aanZee op de Pier en daarnaast vindt natuurlijk de gratis publiekstrekker, het Internationale Vuurwerkfestival, plaats op vrijdag 10, zaterdag 11, vrijdag 17 en zaterdag 18 augustus. Theater De Nieuwe Regentes sluit de zomervakantie af met een El Pub Flamenco editie aan het strand op vrijdag 24 augustus. 
Feest aan Zee, 200 jaar badplaats Den Haag ~ Scheveningen

In 1818 bouwde Jacob Pronk het eerste badhuis op Scheveningen. Dit jaar biedt Den Haag haar inwoners en bezoekers een zee aan festiviteiten. De badplaats staat in de spotlights en de hele stad feest mee met festivals, exposities en voorstellingen. Bekijk het hele programma op feestaanzee.nlFoto: Digitaal Dagblad