Voorburgs Dagblad | City-Coast route verbindt stad en strand tijdens feestjaar

City-Coast route verbindt stad en strand tijdens feestjaar

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Strandliefhebbers opgelet. De route van de Haagse binnenstad naar zee, en andersom, is vanaf nu extra gemarkeerd met de eerste ‘City-Coast route’. Wethouder Karsten Klein stapte vanmiddag zelf op de fiets en opende hiermee de Blauwe Golf. Dertig bakens wijzen bezoekers van centraal station naar de boulevard. Twee markante objecten kleuren het begin- en eindpunt. Met dit zichtbare project legt de organisatie van Feest aan Zee daadwerkelijk de verbinding tussen ‘city’ en ‘coast’ om iedereen (nóg) bekender maken met Den Haag als Stad aan Zee. 
Foto Wethouder Karsten Klein: “Een belangrijk doel van ons themajaar is de verbinding tussen Scheveningen en Den Haag. Tussen de badplaats en de historische binnenstad die samen de stad aan zee vormen. Deze fietsroutes zijn een letterlijke uitwerking van die ambitie. Op de toppen van de Blauwe Golf surf je van de boulevard en het strand naar die mooie stad achter de duinen. En terug."


 

Download fotoset en video in hoge resolutie


 
De beste manier om van de Haagse binnenstad naar het strand te komen, is op de fiets. Over een afstand van vijf kilometer begeleiden de bakens bezoekers tussen stad en strand. De route loopt vanaf Den Haag CS via Koekamp, Koningskade, Raamweg, Plesmanweg, Nieuwe Parklaan en de Badhuisweg tot aan de boulevard. In de avond licht de kop van het baken blauw op. De bakens zijn gewrapped met afbeeldingen van de stad en de zee. De bakens bestaan deels uit herbruikbare materialen en maken voor de verlichting gebruik van zonne-energie. De Blauwe Golf is een concept van De Mannen van Schuim/Tausch.

Met de start van het strandseizoen in april is ook de eerste ‘City-Coast-fietsroute’ beschikbaar. Deze ‘To the Beach’ permanente route maakt de verbinding compleet en laat iedereen ‘de weg naar zee’ ervaren. Bezoekers komen langs de mooiste plekjes van Den Haag en de route wordt zowel in een boekje als online aangeboden. Later dit jaar zullen meer thematische fietsroutes volgen.

Aanleiding
Uit onderzoek is gebleken dat maar weinig mensen weten dat de binnenstad van Den Haag slechts op ‘een kwartiertje’ van zee ligt. De Zee en vooral de verbinding met zee is nog onvoldoende in beeld. Andersom geldt dat bezoekers op Scheveningen niet altijd beseffen dat de binnenstad, met haar winkels en cultuur, zich op een (spreekwoordelijke) steenworp afstand bevindt.Foto: Digitaal Dagblad