Zwemmer Kamminga pakt ook olympisch zilver op 200 school

29 July 2021, 10:20 uur
ANP

Zwemmer Arno Kamminga heeft zijn tweede medaille veroverd op de Olympische Spelen. De 25-jarige Katwijker pakte ook zilver op de 200 meter schoolslag. Kamminga eindigde eerder al als tweede op de 100 meter.

De houder van het Nederlands record (2.06,85) zwom op de 200 meter naar het zilver in 2.07,01. De olympische titel ging naar de Australiër Izaac Stubblety-Cook (2.06,38). De Fin Matti Mattsson pakte brons in 2.07,13. Wereldrecordhouder Anton Tsjoepkov uit Rusland moest genoegen nemen met de vierde plaats.

Kamminga bezorgde Nederland de dertiende medaille op de Spelen van Tokio. TeamNL staat nu op twee keer goud, zeven keer zilver en vier keer brons.

Kamminga is na Wieger Mensonides de tweede Nederlandse zwemmer met een olympische medaille op de 200 school. Hagenaar Mensonides pakte in 1960 brons op de Spelen van Rome.

De pupil van coach Mark Faber ging net als in de series en in de halve finales heel hard van start. Halverwege de race lag hij ruim 2 seconden voor op het schema van het wereldrecord (2.06,12). Kamminga lag na 150 meter nog steeds op kop, maar verloor in de laatste 20 meter wat snelheid en zag Stubblety-Cook aan de rechterkant voorbij zwemmen. Met zilver was Kamminga desondanks opnieuw dolblij.

"Mijn toernooi was überhaupt al geslaagd door hier te zijn", zei de in Amsterdam woonachtige zwemmer na de halve finales. "Ik heb het mooi bekroond met een zilveren medaille. Mijn toernooi kan niet meer stuk, ongeacht de uitkomst van de 200 meter. Dat geeft ook wel een bepaalde vrijheid." Faber zei dat de prestaties in Tokio van zijn zwemmer pas het begin zijn. "Ik denk nooit in plafonds. Waar dit gaat eindigen? Wat mij betreft gewoon op plaats 1", aldus Faber, die Kamminga in vijf jaar tijd naar de wereldtop heeft geleid.

Bij de EK kortebaan van twee jaar geleden in Glasgow pakte Kamminga goud op de 100 en 200 school. Op de EK langebaan, in mei dit jaar in Boedapest, was de oogst twee keer zilver. Op de 100 meter moest hij alleen olympisch kampioen Adam Peaty voor zich dulden, op de dubbele afstand Tsjoepkov.