Winnaars Haagse Sportprijzen 2023 bekend

19 December 2023, 11:46 uur
Sport , Den Haag & Regio
mainImage
Wouter Vellekoop

In de Sportcampus Zuiderpark zijn maandagavond de Haagse Sportprijzen uitgereikt aan de sportman, -vrouw, -ploeg, -coach, -talent en scheidsrechter van het jaar.

De titel Sportvrouw van het Jaar ging naar India Sardjoe. Als jongste deelnemer ooit werd India Sardjoe vorig jaar Europees- én wereldkampioene breakdance. Dit jaar pakte ze goud op de Europese spelen waarmee zich kwalificeerden voor de Olympische spelen van Parijs. Nathan Aké is verkozen tot sportman van 2023. Hij pakte met zijn club Manchester City de treble: landskampioen, bekerwinnaar en de Champions League.

De award voor Sportploeg van het Jaar ging wederom naar de ijshockey-mannen van Hijs Hokij, de oudste en op het moment meest succesvolle ijshockeyclub van Nederland. Afgelopen jaar wonnen zij het Nederlands Kampioenschap (BeNeLeague), de Beker én de Supercup. Scheidsrechter van het jaar werd Ian Small, een scheidsrechter bij Touch Rugby Den Haag die fluit in Den Haag, Nederland, op Europese toernooien en op EK's. Bokster Maud van der Toorn won de prijs voor talent van het jaar.

Sarina Wiegman won al drie keer eerder de titel Coach van het Jaar en ook dit jaar ging zij er met de prijs vandoor. Dit jaar behaalde ze een zilveren medaille op het WK met Engeland.

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Wouter Vellekooop.

Richard Krajicek

Ook de Richard Krajicek prijs werd weer uitgereikt. In aanloop naar het sportgala zijn tal van activiteiten georganiseerd door Scholarshippers van de Krajicek Foundation om de Haagse wijken letterlijk en figuurlijk in beweging te brengen. De prijs ging naar Leroy Gompel. Hij heeft zijn evenement bij het Ketelveld gehouden, één van de grootste Playgrounds in de stad. De tweede en derde prijs gingen naar Bose Frohlich en Hamza el Boudounti.

De gemeente Den Haag reikte bovendien een oeuvreprijs uit aan Richard Krajicek. Naast zijn geweldige sportieve carrière met als hoogtepunt het winnen van Wimbledon heeft hij voor de stad Den Haag met zijn foundation, playgrounds en scholarships ook op maatschappelijk vlak heel veel betekend. Hiermee levert hij een enorme bijdrage aan sport in de wijken waar dat niet vanzelfsprekend is.

Wethouder Sport Hilbert Bredemeijer: "Deze avond was een geweldig sportfeest. Ik ben ontzettend trots op alle genomineerden en winnaars die van 2023 zo’n succesvol sportjaar hebben gemaakt. Deze Haagse topsporters inspireren jong en oud om ook te gaan sporten en zijn een voorbeeld voor velen.”