Wijnaldum bedankt De Boer en Lodeweges en wenst ze het beste

1 July 2021, 17:34 uur
Sport
mainImage
OrangePictures

Georginio Wijnaldum heeft Frank de Boer en zijn assistent Dwight Lodeweges bedankt voor hun inspanningen bij het Nederlands elftal. "Helaas zijn dingen niet zo gegaan als gepland", schrijft de aanvoerder van Oranje op het EK op Instagram. "Maar ik wil Frank de Boer en Dwight Lodeweges bedanken voor alle moeite en ik wens ze het beste."

De Boer stapte dinsdag op als bondscoach van Oranje, twee dagen na de uitschakeling in de achtste finales van het EK tegen Tsjechië (0-2). In de verbintenis van de 112-voudig international stond een clausule dat hij de kwartfinale van de Europese eindronde moest halen. Het contract van assistent-bondscoach Lodeweges is voorlopig niet verlengd. Eerst moet duidelijk worden wie de nieuwe bondscoach wordt en wat zijn plannen zijn.

De KNVB moet haast maken in de zoektocht naar een opvolger van De Boer. Oranje vervolgt op 1 september de WK-kwalificatie met een uitwedstrijd tegen Noorwegen. Louis van Gaal wil voorlopig niet vertellen of hij openstaat voor een derde termijn als bondscoach bij Oranje, zo laat hij weten. De Amsterdammer was vorig jaar wel bereid om Ronald Koeman bij het Nederlands elftal op te volgen. De KNVB benaderde hem toen niet en koos voor De Boer.

Directeur topvoetbal Nico-Jan Hoogma van de KNVB vertelde dinsdag na het vertrek van De Boer dat de nieuwe bondscoach een 'echte chef en baas' moet zijn. "Dat aura hing ook om Ronald Koeman heen", "En Ronald heeft ons weer op het juiste pad gebracht."

Mogelijk voldoen Henk ten Cate en Ruud Gullit aan de profielschets van de KNVB. Phillip Cocu, Giovanni van Bronckhorst en Dick Advocaat zijn de afgelopen dagen ook in verband gebracht met een functie bij Oranje. Koeman (FC Barcelona), Peter Bosz (Olympique Lyon) en Erik ten Hag (Ajax) lijken niet beschikbaar, net als Frank Rijkaard die vorig jaar al liet weten de functie van bondscoach bij Oranje niet meer te ambiëren.

De KNVB sluit op voorhand ook geen buitenlandse bondscoach uit, vertelde Hoogma.


Door: ANP