Wielrenner Van Aert wint opnieuw in enerverende 7e Tourrit

4 September 2020, 20:09 uur
Sport
mainImage
ANP
Wout van Aert.

De Belgische wielrenner Wout van Aert heeft in de zevende etappe van de Tour de France zijn tweede ritzege gepakt. De renner van Jumbo-Visma was de snelste in Lavaur na een enerverende rit van 168 kilometer vanuit Millau. Hij bleef de Noor Edvald Boasson Hagen en de Fransman Bryan Coquard voor in de sprint en bezorgde de Nederlandse ploeg de derde etappezege in deze Tour.

De etappe werd lang gekleurd door Bora-hansgrohe, de ploeg van de Slowaak Peter Sagan. De Duitse wielerploeg zorgde er al vroeg voor dat het peloton in stukken brak. De klassementsrenners streden in een spannende laatste 40 kilometer door de zijwind om verschillen, waarbij de nummer drie uit het klassement, de Sloveen Tadej Pogacar, maar ook Bauke Mollema en de Spanjaard Mikel Landa meer dan een minuut verloren.

De Brit Adam Yates behoudt de gele trui, met 3 seconden voorsprong op de Sloveen Primoz Roglic van Jumbo-Visma. Tom Dumoulin klom naar de vijfde plaats, op 13 seconden van het geel.

Op papier leek het een rit voor een massasprint, maar de renners beslisten anders. Op de eerste beklimming van de dag, de Côte de Luzençon, trok Bora-hansgrohe flink door toen meerdere sprinters op achterstand reden. Een groep met de drager van de groene trui, de Ier Sam Bennett, kwam daardoor op kleine achterstand te rijden. Een andere groep met sprinters Caleb Ewan en Cees Bol reed al snel op veel grotere achterstand.

Door het tempo van Bora werden de verschillen steeds groter. De groep met Bennett en Benoît Cosnefroy, de drager van de bollentrui, zag de achterstand halverwege de etappe oplopen tot meer dan 4 minuten. De achterste groep met Bol en ook Wout Poels reed toen al op bijna 8 minuten achterstand.

Na het passeren van Castres op zo'n 40 kilometer van de finish brak de voorste groep door toedoen van Ineos Grenadiers in drie stukken door de zijwind. Het voornaamste slachtoffer was de drager van de witte trui, de Sloveen Tadej Pogacar. Ook Trek-Segafredo-renners Bauke Mollema en Richie Porte en de Spanjaard Landa zaten in de achtervolgende groep. Giro-winnaar Richard Carapaz van Ineos zakte door een wielwissel naar die tweede groep en verloor eveneens 1.21 minuut.

Bennett, de drager van de groenepuntentrui kwam binnen op bijna een kwartier. Sprinters Bol en Ewan kwamen, net als de geblesseerde Wout Poels, kort daarna over de streep.


Door: ANP