Voorburgs Dagblad | Weesmeisjes naar school dankzij 'kicksen' Johan Cruijff
mainImage

Weesmeisjes naar school dankzij 'kicksen' Johan Cruijff

Sanders Kramer in Sierra Leone
29 oktober 2020, 18:28 uur
Sport

In Sierra Leone is een school officieel geopend voor de meest kansarme meisjes van het Afrikaanse land. Het schoolgebouw is volledig bekostigd met de opbrengst van de voetbalschoenen waarop sportlegende Johan Cruijff zijn laatste wedstrijd speelde. De kicksen leverden tijdens een veiling voor de Sunday Foundation van de Rotterdammers Sander de Kramer en Hugo Borst maar liefst 30.000 euro op.

In het straatarme Sierra Leone hebben weeskinderen, gehandicapte meisjes en kinderen van weduwen vaak geen enkele toekomst. Ze werken vaak reeds op piepjonge leeftijd op straat als verkopers van kleine koopwaar als pepertjes of fruit. Veel belanden om te overleven in de prostitutie. De Kramer bevrijdt met zijn Sunday Foundation deze kinderen al jarenlang uit hun misère. De Rotterdammer is net terug uit Afrika om de nieuwe school, waarop meer dan 500 meiden zitten, te openen. "Johan Cruijff had een groot hart voor gehandicapte- en kansarme kinderen. Hoe mooi is het dat we met de opbrengst van zijn laatste voetbalschoenen een heel schoolgebouw voor deze kinderen hebben kunnen realiseren."

Het schoolgebouw heeft de toepasselijke naam 'Danny and Johan Cruyff Building' gekregen. De Kramer merkt dat de meiden op zijn scholen supergemotiveerd zijn. "Ze weten: dít is onze kans op een goede toekomst. Als ik ze vraag wat ze later willen worden, antwoorden de meeste dat ze voor dokter willen leren. Ze zijn zelf geholpen en zijn daar zo ongelofelijk dankbaar voor, dat ze op hun beurt weer andere mensen willen helpen."

De Sunday Foundation van Sander de Kramer en Hugo Borst heeft in Afrika inmiddels al bijna dertig scholen voor kansarme kinderen gebouwd