Vingegaard neemt met zege in tijdrit Tour afstand van Pogacar

18 July 2023, 18:03 uur
Sport
mainImage
ANP

Jonas Vingegaard heeft in de zestiende etappe van de Tour de France zijn rivaal Tadej Pogacar op grote achterstand gezet. De Deense geletruidrager van Jumbo-Visma was veruit de snelste over de 22 tijdritkilometers tussen Passy en Combloux. De Sloveen Pogacar was wel goed voor de tweede tijd, maar moest ruim anderhalve minuut toegeven. De Belg Wout van Aert, ploeggenoot van Vingegaard, werd derde.

Het verschil in het klassement tussen Vingegaard en Pogacar groeide naar 1 minuut en 48 seconden.

Woensdag volgt nog een zware Alpenrit met in de slotfase de beklimming van de Col de la Loze. Dat is de laatste beklimming in deze Tour van de buitencategorie. De finish ligt iets verderop in skioord Courchevel waar het nog even met een stijgingspercentage van 18 procent omhoog gaat. De Tour eindigt zondag in Parijs.

Tussentijd
Vingegaard had bij het eerste meetpunt na 7 kilometer al de beste tussentijd. De Deen was daar 16 seconden sneller dan Pogacar. Die voorsprong liep alleen maar op. Voor de beklimming van de Côte de Domancy, na het tweede meetpunt waar de marge inmiddels 31 seconden was, wisselde Pogacar zijn tijdritfiets in voor een normaal model. Vingegaard deed dat niet. Maar bovenop was de voorsprong al opgelopen naar iets meer dan 1 minuut. Op de finish gaf Pogacar 1 minuut en 38 seconden toe. Van Aert, een erkend tijdrijder, volgde op een kleine 3 minuten.

Adam Yates, zevende in de tijdrit, schoof ten koste van de Spanjaard Carlos Rodríguez naar de derde plaats in het klassement. De strijd om de laatste podiumplaats zal voortduren want de Brit heeft slechts een voorsprong van 5 seconden op Rodríguez.

 


Door: ANP