Vijf opvallende verschillen tussen het EK 2024 en dat van 1988

27 May 2024, 19:13 uur
Sport
mainImage
PR

Wanneer straks het EK voetbal van 2024 wordt afgetrapt, houdt menigeen zijn smartphone of tablet binnen handbereik: om een statistiek op te zoeken, in een Whatsappgroep de opstelling te bespreken of op sociale media zijn beklag te doen over de VAR. Daarmee zijn al twee van de vele verschillen genoemd die opvallen ten opzichte van hetzelfde toernooi in hetzelfde land 36 jaar geleden. Hoewel, hetzelfde land? West-Duitsland bestaat al een tijdje niet meer. En zo zijn er nog meer dingen veranderd.
 
VAR, voetbalwedden en data
De VAR, die heeft zijn invloed op het vieren van een doelpunt. Het kan zomaar zijn dat het gejuich verstomt omdat de arbiter van dienst een vinger bij zijn oor houdt: de goal moet eerst worden gecheckt op onrechtmatigheden zoals hands en buitenspel. De techniek is een voorname rol gaan spelen in het spelletje, evenals data en statistieken. Die laatste komen van pas bij het voetbalwedden. De zoekterm Wedden op EK 2024 volstaat voor deelname, maar wie goed beslagen ten ijs wil komen leest zich in en pakt de winstkansen, eerdere uitslagen en andere feitjes erbij. Kijk ook naar de reviews van de verschillende bookmakers, bijvoorbeeld naar deze BetMGM review.
 
Andere beleving op minstens twee schermen
Degenen die niet in het stadion aanwezig zijn, hebben zoals gezegd een tweede scherm beschikbaar. Er zijn maar weinig voetbalfans die niet in een speciale appgroep zitten. Deze staat tijdens EK-wedstrijden onophoudelijk open, en de meldingen worden zolang gedempt om een kakafonie van piepjes en bliepjes te voorkomen. Maar soms is een wedstrijd zó spannend, dat zelfs de complete appgroep stilvalt - omdat niemand een minuut wil missen. Hoe dan ook is de voetbalbeleving enigszins veranderd met de komst van de smartphone.
 
De Fransen zijn volgens velen de nieuwe Duitsers
Frankrijk speelde geen rol op het EK van 1988, nu zijn ze een te kloppen wereldmacht. Dat maakt Les Bleus volgens velen de nieuwe Duitsers: hun oerdegelijke, behoudende speelstijl valt niet in de smaak en hun overwinningenreeksen al helemaal niet. Veel Nederlanders zien liever pakweg de Kroaten zegevieren, mocht Oranje voortijdig afhaken. 36 jaar geleden was Die Mannschaft juist de gehate opponent. Sowieso zijn de anti-Duitse sentimenten, laat staan referenties naar de Tweede Wereldoorlog, gelukkig sterk afgenomen.
 
Het woord ‘Oranjegekte’ is al een tijd niet gevallen
Je hoort sinds het WK in Brazilië (2014) niet zo gek vaak meer dat de Oranjegekte is losgebarsten. Dat heeft diverse redenen, maar de belangrijkste wordt gevormd door de prestaties. Die zijn sindsdien niet om over naar huis te schrijven. Ook de speelstijl en de keuze voor bepaalde spelers heeft al bijna een decennium niet gezorgd voor massale geestdrift. Maar dat kan straks in juni zomaar weer gebeuren.