Verstappen passeert Hamilton in slotronde en pakt WK-titel

12 December 2021, 16:03 uur
Sport
mainImage
Ingezonden

Max Verstappen heeft op spectaculaire wijze de wereldtitel veroverd in de Formule 1. De Nederlandse coureur passeerde in de slotronde van de Grote Prijs van Abu Dhabi de leidende Lewis Hamilton en wist daarna een aanval de Brit te pareren. Verstappen reed als eerste over de finish en pakte zo het kampioenschap.

Hamilton domineerde de race op het Yas Marina Circuit en leek onbedreigd op zijn achtste wereldtitel af te gaan, tot vijf rondes voor het einde de safetycar de baan op kwam na een crash van Nicholas Latifi. Verstappen lag op dat moment zo'n 12 seconden achter de Mercedes-coureur. Hij dook direct de pits in voor nieuwe banden (softs).

Aanvankelijk zaten er vijf achterblijvers tussen Hamilton en Verstappen, maar in de voorlaatste ronde besloot de raceleiding om die auto's er tussenuit te halen. De Nederlander kwam daardoor weer pal achter Hamilton te rijden. Met nog één ronde te gaan, ging de safetycar naar binnen. Verstappen had de snellere banden en wist Hamilton te passeren, tot grote frustratie van de Brit en diens Mercedes-team. De Nederlander kwam als eerste over de finish en schreef daardoor opnieuw Formule 1-geschiedenis.

Verstappen en Hamilton waren met evenveel punten (369,5) begonnen aan de slotrace in Abu Dhabi.

Max Verstappen kon zijn geluk niet op na de spectaculaire ontknoping van het Formule 1-seizoen. De Nederlander slaagde er in de laatste ronde van de Grote Prijs van Abu Dhabi in zijn rivaal Lewis Hamilton te passeren en pakte daardoor de wereldtitel. "Ongelooflijk. Dit is te gek", zei Verstappen vlak na de race.

Verstappen leek bezig aan een verloren strijd, tot vijf rondes voor het einde de Canadees Nicholas Latifi crashte en de safetycar de baan op kwam. Hij reed op dat moment zo'n 12 seconden achter de leidende Hamilton. Achter de safetycar kon Verstappen weer aansluiten bij de Mercedes en in de slotronde pakte de Nederlander zijn kans.

"Eindelijk een beetje geluk voor mij', zei Verstappen. "Ik heb de hele race gevochten. Opeens kreeg ik in de laatste ronde nog een kans."


Door: ANP