Van Gaal legt basis voor WK, maar ziet dat er nog veel beter moet

30 March 2022, 09:21 uur
Sport
mainImage
ANP
Louis van Gaal.

Louis van Gaal besloot de eerste periode van het Nederlands elftal ter voorbereiding op het WK in november in Qatar met een goed gevoel. "We hebben een fantastische week achter de rug", zei de bondscoach na het gelijkspel tegen Duitsland (1-1) in de Johan Cruijff ArenA. Het oefenduel met de wereldkampioen van 2014 maakte duidelijk dat er de komende interlandperiodes nog genoeg werk te verzetten is wil Oranje op de eindronde een rol van betekenis spelen.

Van Gaal is er van overtuigd dat het Nederlands elftal ver kan komen, maar dan wel in het systeem dat hij voor ogen heeft. De 70-jarige trainer omschreef het deze week als 1-3-4-1-2. Om aan dat systeem te wennen, nodige de trainer deze interlandperiode liefst 28 spelers uit. "We hebben veel tactisch getraind en veel meetings gehad. Het was een zware week, maar ook een leuke", zei verdediger Daley Blind.

De bondscoach zag tot zijn tevredenheid dat de spelers erin slaagden zich het systeem vrij snel eigen te maken. In de eerste helft tegen Denemarken (4-2) creëerde Oranje zaterdag liefst negen kansen, waarvan er drie een doelpunt opleverden. Na rust zakte Nederland terug. "Het verval is te groot", zag Van Gaal.

Wennen aan nieuwe speelwijze

Tegen het hoger aangeslagen Duitsland werd dinsdag duidelijk dat de weg nog lang is. De ploeg van bondscoach Hansi Flick was in Amsterdam de eerste driekwart van het duel de bovenliggende ploeg. Oranje moest het initiatief steeds aan de tegenstander laten en slaagde er lang niet in dat om te draaien. "We konden niet onder de druk uitkomen", aldus Van Gaal, die er juist ook iets positiefs uithaalde. "Ook al waren we in de eerste helft de onderliggende partij, we hebben eigenlijk niets weggegeven." En, voegde hij eraan toe: "Duitsland is een topland. Zij zijn een kandidaat om het WK te winnen, denk ik."

Van Gaal heeft nu nog twee periodes om Oranje verder te laten wennen aan de nieuwe speelwijze. In juni volgen in korte tijd liefst vier duels in de strijd om de Nations League, twee keer tegen Wales en een keer tegen België en Polen. "Dan is er geen ruimte om te trainen", zei Van Gaal na het duel met de Duitsers. "Dan ligt de focus op besprekingen en de vier wedstrijden."

In september volgen nog eens twee wedstrijden in de Nations League, tegen Polen en België. Afhankelijk van wanneer Oranje de eerste wedstrijd op het WK speelt, heeft Van Gaal dan in november nog ongeveer een week voorbereidingstijd. Het vertrouwen is er bij de bondscoach na de eerste voorbereidingsperiode niet minder groot op geworden. "We hebben deze week zoveel stappen gemaakt", aldus Van Gaal.


Door: ANP