Van Gaal juicht in kleedkamer: winst is enige dat telt

9 October 2021, 08:46 uur
Sport
mainImage
ANP

Louis van Gaal is vaak kritisch. Na de benauwde zege op Letland (0-1), oogde de bondscoach van het Nederlands elftal vooral tevreden. "Ik heb gejuicht in de kleedkamer met mijn spelers. Dit soort wedstrijden moet je gewoon winnen, daar gaat het om", aldus Van Gaal, die concurrenten Turkije en Noorwegen gelijk zag spelen (1-1) en met Oranje een belangrijke stap zette naar deelname aan het WK voetbal van volgend jaar in Qatar.

Waar menigeen uitging van een wat ruimere zege, zei Van Gaal dat hij vooraf al rekening hield met het moeizame wedstrijdverloop in Riga. Davy Klaassen opende uit een hoekschop van Memphis Depay in de 18e minuut de score, maar bij die treffer bleef het. Nederland was zelf in verdedigend opzicht soms slordig en gaf kort na het doelpunt twee flinke kansen weg. In de blessuretijd van de tweede helft redde Justin Bijlow met een knappe redding.

"Ik heb het allemaal al voorspeld", zei Van Gaal. "Het is niet nieuw. Ik heb het gehad over mijn verleden hier in dit soort landen, als coach en bondscoach. Skonto Riga tegen FC Barcelona werd in 1997 ook 0-1 en had toen net zo goed 1-1 kunnen zijn. Als team hebben we geen fouten gemaakt. Wel persoonlijke fouten, dat kun je niet vermijden. Daardoor hebben zij twee of drie kansen gehad, maar wij ook vijftien waarvan zeven grote. Dit is zo'n wedstrijd."

Wat de 70-jarige bondscoach zijn team wel kwalijk nam, was het spel in het slot van de wedstrijd. "Bij Letland konden ze na 70 minuten geen voet meer voor de andere voet zetten. Daar hebben we te weinig van geprofiteerd. Dan moet je gewoon het balletje rond spelen. Daar hebben we toch wel een fout in gemaakt."

Justin Bijlow liet zien waarom hij voorlopig de nieuwe nummer 1 is bij Oranje. De Feyenoorder voorkwam in blessuretijd met een goede redding de gelijkmaker. "Hij maakte een goede redding, dus daar ben ik blij mee", aldus Van Gaal, die opnieuw herhaalde dat de keepersstrijd bij Oranje niet is gespeeld. "Het is zeker een open strijd. Jasper Cillessen heeft bij mij altijd heel goed werk verricht. Hij is bij Valencia weer aan spelen toegekomen, dus we moeten hem niet uitvlakken. Mark Flekken heeft zich deze week goed gepresenteerd. Op iedere positie moet iedereen zich constant waarmaken. Ik moet de spelers opstellen die in vorm zijn. Dat fluctueert. Ik leen de spelers van clubs, dus daar heb ik weinig invloed op. Het is niet zo dat deze 26 spelers voor zeker naar het WK gaan. Dat geloof ik niet. Ik geloof in opkomende jonge spelers en in de vorm en fitheid van spelers."


Door: ANP