Voorburgs Dagblad | UEFA vergadert met nationale voetbalbonden

UEFA vergadert met nationale voetbalbonden

mainImage

De Europese voetbalfederatie UEFA vergadert woensdag via een videoverbinding weer met vertegenwoordigers van de 55 aangesloten landen. De nationale bonden krijgen dan onder meer de bevindingen te horen van de werkgroepen die onlangs werden opgericht, om te bekijken wat de wereldwijde coronacrisis voor gevolgen heeft voor de speeldagenkalender. Namens de Nederlandse bond KNVB zal secretaris-generaal Gijs de Jong meepraten.

Bijna twee weken geleden besloot de UEFA, in samenspraak met de bonden en vertegenwoordigers van de Europese clubs en competities, om het EK van komende zomer te verplaatsen naar volgend jaar. Zo ontstaat er ruimte om de nationale competities uit te spelen.

Het seizoen loopt officieel tot 30 juni. De kans is echter groot dat de Europese competities dan nog niet zijn afgerond. De mondiale federatie FIFA werkt aan een plan om de transfermarkt, die eigenlijk op 1 juli opengaat, pas open te stellen als alle competities zijn uitgespeeld. Zo staat Hakim Ziyech officieel per 1 juli niet meer bij Ajax onder contract, maar bij Chelsea. De FIFA kijkt ook wat er moet gebeuren met contracten die op 30 juni aflopen.

De UEFA heeft de finales van de Champions League (mannen en vrouwen) en Europa League al uitgesteld. Die stonden allemaal voor eind mei op het programma.

De Olympische Spelen van Tokio zijn een jaar verplaatst, van komende zomer naar die van volgend jaar. Het sportevenement overlapt onder meer het EK voetbal voor vrouwen in Engeland. De UEFA heeft al aangegeven dit toernooi te gaan verplaatsen, mogelijk enkele weken of wellicht zelfs een jaar. Over al deze zaken komt mogelijk woensdag meer duidelijkheid.


Door: ANP | Foto: ANP