Treffer van Bergwijn volstaat voor zege Oranje

4 September 2020, 22:59 uur
Sport
mainImage
ANP
Steven Bergwijn.

Het Nederlands elftal heeft de eerste interland na het vertrek van bondscoach Ronald Koeman winnend afgesloten. Met ad-interim Dwight Lodeweges op de bank werd Polen in een sfeerloze Johan Cruijff ArenA naar een nipte maar verdiende nederlaag gespeeld (1-0).

Steven Bergwijn maakte het enige doelpunt van het eerste duel in de tweede editie van de Nations League, na goed voorbereidend werk van Frenkie de Jong en Hans Hateboer. Oranje vervolgt de nieuwste landencompetitie van de UEFA maandag met een thuiswedstrijd tegen Italië, dat gelijkspeelde tegen Bosnië-Herzegovina (1-1).

Oranje werkte hard, na een coronapauze van ruim negen maanden, maar kon de stug verdedigende Polen niet heel vaak in de problemen brengen. Sommige spelers van bondscoach ad-interim Lodeweges zijn met hun club ook maar net aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen begonnen. Dan is het ook niet heel raar dat de finesse nog ontbreekt.

De surrealistische sfeer in de Johan Cruijff ArenA hielp ook niet mee. Geen in het oranje gestoken supporters met kazen of wortelen op hun hoofd die op de vrolijke deuntjes van een dweilbandje fanatiek meeleven. De spelers van Nederland en Polen waren ook voor de verzamelde media op de tweede ring van het stadion goed te verstaan. Als ze een bal trapten, dan galmde dat seconden lang door het stadion.

Lodeweges moest vooral improviseren in zijn defensie, waar Matthijs de Ligt, Daley Blind en Denzel Dumfries ontbraken. Omdat Stefan de Vrij ook geblesseerd is afgehaakt, koppelde hij achterin Hans Hateboer, Joël Veltman en Nathan Aké aan Virgil van Dijk. Polen kreeg in de hele wedstrijd slechts een redelijke kans. Maar doelman Jasper Cillessen kreeg nog een hand tegen een inzet van Krzysztof Piatek.

Oranje was veel meer in balbezit dan de bezoekers, die zonder de afwezige topschutter Robert Lewdowski nauwelijks aanvallende bedoelingen hadden. Quincy Promes schoot in de 21e minuut rakelings naast en Frenkie de Jong raakte in de laatste seconde van de eerste helft de paal, na goed voorbereidend werk van Memphis Depay.

Diezelfde Depay was twee keer dichtbij de openingstreffer voordat Oranje wel toesloeg. Frenkie de Jong leidde na een uur een aanval prachtig in en Bergwijn had een voorzet van Hateboer voor het intikken.


Door: ANP