Ten Cate wil geen bondscoach van Oranje meer worden

3 July 2021, 17:02 uur
Sport
mainImage
ANP
Henk ten Cate.

Henk ten Cate is niet beschikbaar voor de functie van bondscoach van het Nederlands elftal. " Nico-Jan Hoogma mag me zeker een keer bellen. Niet voor de functie van bondscoach, maar om namens de KNVB eindelijk een keer excuses te maken voor de karaktermoord, die de voetbalbond in 2017 op me probeerde te plegen", zei hij tegen De Telegraaf.

Volgens Ten Cate heeft technisch directeur Hans van Breukelen, de voorganger van Hoogma bij de KNVB, hem vier jaar geleden de functie van bondscoach van Oranje toegezegd. Van Breukelen heeft dat altijd ontkend en benoemde uiteindelijk Dick Advocaat.

Hoogma is op zoek naar een opvolger van Frank de Boer, die twee dagen na de nederlaag tegen Tsjechië op het EK opstapte. De directeur topvoetbal van de KNVB is op zoek naar een "echte chef en baas". "Dat aura hing ook om Ronald Koeman heen", zei Hoogma. "En Koeman heeft ons weer op het juiste pad gebracht."

Ten Cate werd de afgelopen dagen veelvuldig genoemd als mogelijke opvolger van De Boer, met Ruud Gullit als zijn assistent. Louis van Gaal voldoet op het eerste gezicht ook aan de profielschets van de KNVB. De Amsterdammer wilde afgelopen week niet zeggen of hij beschikbaar is voor een derde termijn als bondscoach van Oranje. Van Gaal bezocht zaterdag de 'uitzwaaitraining' van de Nederlandse voetbalsters, die binnenkort naar Tokio reizen om daar deel te nemen aan de Olympische Spelen. Hij wilde opnieuw niet zeggen of hij onder bepaalde voorwaarden weer bij het Nederlands elftal aan de slag wil gaan. Hij noemde de voetballers van het Nederlands elftal op het EK wel een "veredeld stelletje sterren".

Oranje vervolgt de het kwalificatietoernooi voor het WK in Qatar van eind volgend jaar op 1 september met een uitwedstrijd tegen Noorwegen.


Door: ANP