Tegenstanders op WK grote onbekenden voor Nederlands elftal

1 April 2022, 22:33 uur
Sport
mainImage
ANP

Het Nederlands elftal neemt het op het WK voetbal in Qatar voor de eerste keer op tegen thuisland Qatar en Senegal. Tegen de andere tegenstander Ecuador speelde Oranje twee keer eerder vriendschappelijk. Eén wedstrijd werd gewonnen, de andere eindigde gelijk.

Senegal, de eerste tegenstander van Oranje op 21 november, is de regerend kampioen van Afrika met sterspeler Sadio Mané van Liverpool. Het land deed twee keer eerder mee aan het WK. In 2002 verrasten de Afrikanen in het openingsduel van het WK regerend wereldkampioen Frankrijk door met 1-0 te winnen. Frankrijk overleefde de groep niet en Senegal plaatste zich achter groepswinnaar Denemarken voor de achtste finales. Daarin versloeg het land Zweden. In de kwartfinale werden de Afrikanen uitgeschakeld door Turkije. Op het vorige WK strandde Senegal in de groepsfase.

Senegal veroverde onder leiding van bondscoach Aliou Cissé in februari voor het eerst de Afrika Cup door Egypte in de finale te verslaan met strafschoppen. Afgelopen week stonden beide landen in de play-offs voor het WK opnieuw tegenover elkaar. Na strafschoppen ging de winst opnieuw naar Senegal.

Ecuador is op 25 november de tweede tegenstander van Oranje. In 2006 en 2014 oefende Oranje tegen het Zuid-Amerikaanse land. In 2006 won het Nederlands elftal van toenmalig bondscoach Marco van Basten met 1-0 door een doelpunt van Dirk Kuijt. In 2014 speelde het Oranje van bondscoach Louis van Gaal met 1-1 gelijk tegen Ecuador. Robin van Persie scoorde en Máximo Banguera benutte een strafschop.

Ecuador, dat wordt geleid door de Argentijnse bondscoach Gustavo Alfaro, plaatste zich via het Zuid-Amerikaanse kwalificatietoernooi voor het WK. Daarin werd het land vierde achter Brazilië, Argentinië en Uruguay. Ecuador won in de kwalificatie van Uruguay en speelde een keer gelijk tegen Argentinië en Brazilië. Het land deed drie keer eerder mee aan een eindronde. Alleen in 2006 haalde Ecuador de laatste 16 en verloor toen van Engeland.

Tegen gastheer Qatar, de tegenstander in de derde groepswedstrijd op 29 november, speelde Oranje nog niet eerder. Qatar wordt getraind door de Spaanse bondscoach Félix Sánchez, een voormalig jeugdcoach van FC Barcelona. Het speelde afgelopen week oefenwedstrijden tegen Bulgarije en Slovenië. Van de Bulgaren won Qatar met 2-1. Tegen Slovenië werd het 0-0.

Qatar won in 2019 voor het eerst het Aziatisch kampioenschap door in de finale Japan met 3-1 te verslaan. Afgelopen zomer deed Qatar als gast mee aan de Gold Cup, waarin het door de Verenigde Staten werd uitgeschakeld in de halve finales.


Door: ANP