10 September 2023, 23:01 uur
Sport
mainImage
ANP

Het Nederlands elftal heeft in de strijd om deelname aan het Europees kampioenschap voetbal van volgend jaar alleen Griekenland nog over als concurrent. Bondscoach Ronald Koeman zag zijn elftal zondag zwak spelen bij Ierland, maar wel winnen: 1-2.

Oranje verstevigde met de zege de tweede plaats in de poule achter de voorlopig ongenaakbare koploper Frankrijk. Nederland en Griekenland, dat Gibraltar met ruime cijfers versloeg, hebben allebei 9 punten. Griekenland had daar een duel meer voor nodig. Griekenland en Oranje staan volgende maand opnieuw tegenover elkaar.

Ondanks de 3-0-zege van donderdag op de Grieken, voerde Koeman enkele tactische wijzigingen door. Ierland speelde voor de laatste kans en moest hoe dan ook winnen. Koeman verwachtte daardoor meer te hebben aan een snelle aanvaller als Donyell Malen in plaats van de meer balvaste en kopsterke Wout Weghorst.

Middenvelder Marten de Roon, tegen de Grieken voor het eerst trefzeker als international, maakte ook plaats. Mats Wieffer, die in balbezit wat vaker de weg vooruit kiest dan De Roon, kreeg de voorkeur.

Oranje begon dramatisch in het Aviva Stadium. Mark Flekken stond in de 2e minuut aan de basis van een vroeg tegendoelpunt. De doelman speelde Frenkie de Jong in op een gevaarlijke plek. De Ieren lieten na te profiteren, maar uit de navolgende hoekschop viel de treffer alsnog. Virgil van Dijk maakte hands en spits Adam Idah benutte de penalty: 1-0.

Nederland speelde slordig en er ging veel mis, zowel in aanvallend als verdedigend opzicht. Ondanks dat viel de gelijkmaker vrij snel. Na een goede dieptepass van Cody Gakpo maakte doelman Gavin Bazunu in de 19e minuut een overtreding op Denzel Dumfries. Gakpo benutte de strafschop zelf (1-1).

Koeman zag daarna weinig verbetering en greep tijdens de rust in. Hij schakelde terug naar het 4-3-3-systeem, waar hij tegen Griekenland juist vanaf was gestapt. Daley Blind werd gewisseld voor Wout Weghorst en Nathan Aké ging als linksback spelen. Tijjani Reijnders verving Wieffer, die al vroeg een gele kaart had gekregen.

Weghorst, die zijn 25e interland speelde, had maar korte tijd nodig om te scoren. Dumfries legde de bal in de 56e minuut met zijn hoofd goed voor, waarna de spits van Hoffenheim van dichtbij scoorde.

Ierland nam meer risico, maar het ontbrak aan kwaliteit. Oranje was slordig in de counters, zodat het bleef bij een magere zege (1-2).