Straat vernoemd naar Haagse scheidsrechter John Blankenstein

6 September 2024, 13:30 uur
Sport , Den Haag & Regio
mainImage
Bart Molendijk | Wikimedia / Anefo

In Maarssen in de provincie Utrecht is een straat vernoemd naar de Haagse scheidsrechter John Blankenstein. De straat ligt in de nieuwe woonwijk Zuilense Vecht op de plek waar voorheen een sportpark was. Voor de straatnamen in deze nieuwe wijk is gekozen voor namen van personen die op een bepaald gebied een belangrijke rol in de sport hebben gespeeld.

De in 2006 overleden John Blankenstein was voetbalscheidsrechter en activist voor homorechten. Na beëindiging van zijn actieve scheidsrechtersloopbaan in 1996 werd Blankenstein hoofd scheidsrechterszaken betaald voetbal voor de KNVB. Als openlijk homoseksuele voetbalscheidsrechter liet de Hagenaar op het gebied van de emancipatie van homoseksuelen van zich horen. Zo was hij medeoprichter en woordvoerder van de Homo LesBische Federatie Nederland. 

Na zijn overlijden richtte zijn zus Karin de John Blankenstein Foundation op. De stichting zet zich in om de sociale acceptatie van homo's en lesbiennes in de top- en breedtesport te bevorderen. "Wij zijn enorm dankbaar voor deze erkenning en hopen dat het nog meer mensen inspireert om op te komen voor gelijkheid", zegt Karin Blankenstein over het initiatief van Maarssen om een straat naar haar broer te vernoemen.

Het is niet de eerste keer dat er een straat wordt vernoemd naar John Blankenstein. Ook in Amsterdam is er een John Blankensteinstraat.