Rugbydagen voor 600 kinderen

11 November 2019, 21:16 uur
Sport
mainImage
Charles Mesterom/ PR VRC

Tweemaal per jaar organiseert Rugby Nederland Bondsdagen. Spelen de rugbyclubs binnen één regio elke zaterdag tijdens districtswedstrijden tegen elkaar, tijdens de Bondsdagen kunnen zij juist hun krachten meten met verenigingen buiten de regio. De teleurstelling was dan ook groot bij de Voorburgse Rugby-Club (VRC) toen de inschrijving voor de Bondsdag van afgelopen zaterdag gesloten was.

Volkert de Villeneuve, wedstrijdsecretaris bij VRC: “Ik verwachtte dat er meer verenigingen zouden zijn die hetzelfde probleem hadden, dus dacht: laten we zelf een ‘alternatieve Bondsdag’ organiseren! Ik heb bij verenigingen binnen en buiten de regio meteen geïnventariseerd of er animo was voor ‘onze’ versie en die was er! In totaal meldden maar liefst 63 teams in de leeftijd van 6 - 12 jaar uit 5 regio’s zich aan voor deze extra wedstrijddag. Waanzinnig! Toen kwam de logistieke uitdaging... hoe en waar laat je 600 jonge rugbyers spelen?”

Een eerste oplossing werd gevonden door de samenwerking met Rugby Club Delft. “Wij hebben al nauwere banden met Voorburg aangezien onze Colts (U18) samen een team vormen”, aldus Sandra Polak, wedstrijdsecretaris van de Delftse vereniging. “Toen de vraag kwam of wij samen met VRC de bondsdagen voor de Turven (U8) en Benjamins (U10) bij ons op de club konden hosten, hebben we gelijk ja gezegd. VRC kon dan de Mini’s (U12) bij hen op de Star verwelkomen.”

Daarnaast boden WRC te Werve uit Den Haag, het Leidse DIOK, Rugby Club ‘t Gooi en Rugby Club The Pink Panthers uit Driebergen zich als gastlocatie aan. Polak: “Handig, want gezien de afstanden voor sommige clubs was een beetje spreiding over Nederland wenselijk.”

Samen met de vijf gastverenigingen werd er voor de kinderen een mooi programma opgezet. Dat deze versie van de Bondsdag op de verschillende locaties een groot succes was, werd afgelopen zaterdag duidelijk. De kinderen hadden er duidelijk zin in en lieten ondanks de regen fraaie rugbystaaltjes zien tegen voor hen bekende en minder bekende clubs.

“Zoveel enthousiasme vanuit de verenigingen en zo'n grote opkomst had ik van tevoren niet verwacht, maar het laat zien dat er heel veel mogelijk is in de rugbywereld waarin het draait om, kameraadschap, respect, passie en plezier,” aldus De Villeneuve.