Ronde van Frankrijk mag niet eerder dan half juli

13 April 2020, 21:55 uur
Sport
mainImage
ANP

De Ronde van Frankrijk mag dit jaar niet eerder dan half juli van start gaan. De Franse president Emmanuel Macron zei maandagavond in een tv-toespraak dat grote publieksevenementen in zijn land tot die tijd nog niet zijn toegestaan. De lockdown van Frankrijk blijft sowieso tot 11 mei van kracht. Daarna worden de maatregelen vanwege de coronacrisis, indien mogelijk, stapsgewijs versoepeld.

De Ronde van Frankrijk stond dit jaar van 27 juni tot en met 19 juli op de kalender. De organisatie van het jaarlijkse wielerspektakel hield al rekening met een verschuiving van het evenement. Veel ruimte in de agenda lijkt echter niet beschikbaar, omdat ook onder meer de directies van de Ronde van Italië en de Ronde van Spanje dit jaar nog hun edities willen afwerken.

De internationale wielrenunie UCI heeft alle internationale wedstrijden tot 1 juni opgeschort. Het bestuur liet eerder weten dat het seizoen na een eventuele hervatting verlengd kan worden tot 1 november. Daardoor zou er wat meer ruimte komen om naast de drie grote ronden, met een beoogde start van de Vuelta op 14 augustus in Utrecht, ook nog wat afgelaste klassiekers te laten afwerken. De WK wielrennen in september in Zwitserland gaan wat de UCI betreft gewoon volgens plan door, mits er geen gezondheidsrisico's meer zijn.

De organisatie van de Ronde van Frankrijk ziet in elk geval niets in een editie dit jaar zonder publiek. "Er komt zeker geen Tour achter gesloten deuren", benadrukte Tourbaas Christian Prudhomme bijna twee weken geleden al. Hij wil voor half mei uitsluitsel geven over de mogelijke nieuwe data voor het evenement.

Vice-voorzitter Renato Di Rocco van de UCI zei begin deze maand nog dat er werd gekeken naar drie nieuwe startdata voor de Tour: 1 juli, 15 juli of 1 augustus. De eerste optie is door de nieuwe maatregel van Macron nu afgevallen. De UCI wil met een latere planning van de Tour zoveel mogelijk rekening houden met een voorbereidingstijd voor de renners van ongeveer een maand.