Proef met 5000 toeschouwers bij kwalificatieduel van Oranje

16 March 2021, 18:50 uur
Sport
mainImage
Orange Pictures

Bij de WK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal tegen Letland, volgende week zaterdag, mogen 5000 toeschouwers de Johan Cruijff ArenA binnen. Het duel van Oranje is toegevoegd aan de reeks Fieldlab-evenementen. Met maximaal 5000 deelnemers wordt dit het grootste onderzoek van de vorige maand gestarte Fieldlabs.

Het onderzoek bij Nederland - Letland is vooral gericht op het testbeleid en het gebruik van de nieuwe CoronaCheck-app die de overheid heeft ontwikkeld. Hiermee kunnen de bezoekers laten zien dat ze een negatief testresultaat hebben. Ze hoeven vooraf alleen een sneltest te ondergaan. Binnen de stadionmuren wordt de verplichte 1,5 meter afstand losgelaten.

De bezoekers worden verdeeld over negen 'bubbels'. Voor iedere bubbel gelden eigen regels en eigen onderzoekjes. Die zijn mede gebaseerd op de resultaten van de eerdere Fieldlab-tests bij de voetbalwedstrijden NEC - De Graafschap en Almere City FC - SC Cambuur. De onderzoekers verwachten de resultaten daarvan begin volgende week te kunnen presenteren aan het Outbreak Management Team (OMT).

De voetbalfans die willen meedoen aan het onderzoek moeten een kaartje kopen. Woensdag om 09.00 uur start de kaartverkoop voor houders van de Oranje Clubcard, die 12,50 euro betalen voor een kaartje en er maximaal vier kunnen bestellen. Om 15.00 uur begint de vrije verkoop. Daarin zijn de kaarten 20,21 euro. De aftrap van de wedstrijd in Amsterdam op zaterdag 27 maart is om 18.00 uur. De KNVB benadrukt dat de voetbalfans er rekening mee moeten houden dat de avondklok dan nog steeds van kracht is en dat iedereen dus voor 21.00 uur weer thuis moet kunnen zijn.

Vorige maand werd bij twee wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie al getest met publiek in de stadions. In zowel Nijmegen als Almere mochten maximaal 1500 mensen naar binnen. Bij beide wedstrijden werd dat aantal niet gehaald. De fans van NEC en Almere City FC moesten zowel voor als na de wedstrijd een coronatest ondergaan. Zo'n 20 procent van de toeschouwers sloeg de tweede test over.

Ook zijn al een congres, cabaretvoorstelling, een indoorconcert en een dance-event met publiek gehouden. De verzamelde data moeten de onderzoekers inzicht geven hoe op een veilige en verantwoorde manier weer publiek kan worden toegelaten bij evenementen, zoals ook voetbalwedstrijden. De KNVB hoopt dat aan het einde van dit seizoen weer publiek naar binnen mag in de stadions bij het betaalde voetbal en ook bij het EK van komende zomer, als vier wedstrijden in Amsterdam worden gespeeld.


Door: ANP