3 December 2022, 18:41 uur
Sport
mainImage
ANP

Met een zakelijke overwinning op de Verenigde Staten heeft het Nederlands elftal zich geplaatst voor de kwartfinales van het WK in Qatar. Oranje, dat ooit naam maakte met dominant aanvalsspel, speelde op de counter en stelde de winst met effectief spel veilig: 3-1.

Oranje stuit vrijdag in de kwartfinale op de winnaar van het duel tussen Argentinië en Australië. De Argentijnen schakelden Nederland in de halve finales van het WK van 2014 uit via strafschoppen.

Nederland solliciteerde niet naar de schoonheidsprijs. De 71-jarige bondscoach Louis van Gaal heeft het resultaat heilig verklaard aan het einde van een lange trainersloopbaan. Alleen winnen is belangrijk, de manier waarop maakt hem niet zoveel meer uit. Oranje liet de bal vaak aan de tegenstander, die merkte dat het lastig scoren is tegen vijf Nederlandse verdedigers en een verdedigende middenvelder daar vlak voor.

Tactiek

Nederland speelde op de counter tegen de nummer 16 van de wereldranglijst. Van Gaal zag al snel dat zijn tactiek werkte en een aantal van zijn voorspellingen uitkwamen. Zo voorkwam zijn nieuwe eerste doelman Andries Noppert in de 3e minuut met een goede redding de openingstreffer van Christian Pulisic en opende Memphis Depay in de 10e minuut de score. Van Gaal heeft zijn topscorer dit toernooi langzaam gebracht, na een langdurige hamstringblessure.

Depay opende de score na een wonderschone aanval van maar liefst twintig balcontacten. De bal ging van links naar rechts en uiteindelijk bediende Denzel Dumfries de spits op maat. De rechtsback leverde in blessuretijd van de eerste helft ook de assist bij de 2-0 van Daley Blind. De linkspoot scoorde met rechts, net als in de troostfinale van het WK van acht jaar geleden in Brazilië.

Spelers

Oranje startte met de spelers die ook aan de aftrap verschenen bij het laatste groepsduel met Qatar. Davy Klaassen en Marten de Roon bleven na rust achter in de kleedkamer voor Steven Bergwijn en Teun Koopmeiners. Oranje ging spelen zoals Depay dat graag wil, met Bergwijn naast hem en Gakpo daar vlak achter. Gakpo stond eerst nog de 2-1 van Walker Zimmerman in de weg. Daarna waren Bergwijn en Depay dicht bij de 3-0.

Er leek weinig meer aan de hand, totdat Depay de bal inleverde en Haji Wright bijna scoorde. Diezelfde Wright trof in de 76e minuut alsnog doel, met een gelukje. Oranje reageerde razendsnel met de 3-1 van Dumfries in de 81e minuut, op aangeven van Blind. Zo waren de backs erg belangrijk voor Nederland. Dumfries leverde een doelpunt en twee assists. Blind scoorde en bereidde een treffer voor.