Nederlander wint 4e etappe

27 August 2019, 19:28 uur
Sport
mainImage
ANP

Fabio Jakobsen wist pas dat hij de vierde etappe in de Ronde van Spanje had gewonnen toen hij stafleden van zijn ploeg Deceuninck - Quick-Step zag juichen. De 22-jarige Gelderlander durfde zelf niet zijn handen in de lucht te steken nadat hij zij aan zij met de Ier Sam Bennett over de streep was gesprint in El Puig. "Ik deed mijn ogen dicht toen ik m'n fiets over de finish duwde", zei Jakobsen. "Sam zat zó dichtbij. Toen ik mensen van mijn team zag juichen, wist ik dat ik had gewonnen."

De Nederlands kampioen kon een dag eerder in Alicante niet meedoen in de massasprint omdat hij ingesloten raakte. Bennett was toen een klasse apart. Jakobsen werd dinsdag aan het slot van de vierde etappe in stelling gebracht door zijn 36-jarige teamgenoot Maximiliano Richeze. "Het was een perfecte 'lead-out'. Toen het mijn tijd was om te gaan, ging ik vol aan. Ik gooide m'n fiets over de streep en het bleek genoeg."

De finishfoto moest eraan te pas komen om het verschil tussen Jakobsen en Bennett te zien. "Ik kwam naar de Vuelta om een etappe te winnen. Dit is een grote zege, zeker omdat ik het doe in de Nederlandse kampioenstrui", zei Jakobsen. Léon van Bon was de laatste die in het rood-wit-blauw een etappezege boekte in een grote ronde. Van Bon zegevierde in 2000 als Nederlands kampioen in de Tour de France. "Ik ben zo blij dat ik deze zege op mijn 22e al op mijn palmares kan zetten", aldus Jakobsen.

Kruijswijk

Steven Kruijswijk heeft de Ronde verlaten. De renner van Jumbo-Visma stapte al vroeg in de vierde etappe af, bevestigde een woordvoerder van de Nederlandse ploeg. Kruijswijk heeft te veel last van een knieblessure, opgelopen bij een val tijdens de ploegentijdrit op de eerste dag van de Vuelta. "De pijn wordt alleen maar erger", aldus de woordvoerder.

De nummer drie van de Tour de France stond in het klassement op de 51e plaats, op 2 minuten en 19 seconden van de Ierse rodetruidrager Nicolas Roche. De Sloveen Primoz Roglic is de kopman van Jumbo-Visma in de Vuelta, Kruijswijk gold als de 'schaduwkopman'. "Ik ben hier om het team aan de eindzege in de Vuelta te helpen, maar natuurlijk wil ik dat zelf ook bereiken", zei de 32-jarige klimmer voorafgaand aan de start in Torrevieja.

In de ploegentijdrit ging het echter al na een paar kilometer mis. Kruijswijk gleed samen met Roglic, Lennard Hofstede en Neilson Powless onderuit in een bocht die plotseling onder water was gelopen. De oorzaak bleek een kapot kinderbadje bij een huis op een steile helling langs het parcours. Jumbo-Visma verloor daardoor op de eerste dag al 40 seconden.