Leclerc wint ook in Australië en slaat groot gat met Verstappen

10 April 2022, 09:00 uur
ANP
Charles Leclerc.

Charles Leclerc heeft in de Formule 1 ook de Grote Prijs van Australië gewonnen. De coureur van Ferrari domineerde de race over 58 rondes op het Albert Park Circuit. Leclerc (24) heeft na drie grands prix al een flinke voorsprong opgebouwd aan kop van het WK-klassement.

"De auto was geweldig, heerlijk om hierin te rijden", zei Leclerc. "Ik heb het dit weekeinde goed gedaan, maar dat is dankzij deze auto. Die is extreem sterk. De banden voelden goed aan, het lukte bijzonder goed om dat te managen. We hebben een heel sterke en betrouwbare auto, tot nu toe zitten we er dit seizoen steeds bij. Hopelijk kan dit zo doorgaan. De afgelopen twee jaar waren heel moeilijk voor het team en voor mij. Ik ben heel blij met hoe het nu gaat."

De Monegask won de openingsrace in Bahrein en eindigde twee weken geleden als tweede achter Max Verstappen in Saudi-Arabië. De Nederlander viel in Melbourne na 38 van de 58 rondes uit met een kapotte motor, terwijl hij op de tweede plaats reed. De wereldkampioen, die in Bahrein ook al de finish niet haalde vanwege problemen met de brandstoftoevoer, bleef op 25 punten staan. Leclerc pakte in Australië nog een extra WK-punt vanwege de snelste raceronde en kwam daardoor op 71 punten. Hij behaalde zijn eerste zogeheten grand slam: poleposition, de GP-zege en de snelste ronde.

Sergio Pérez, de Mexicaanse teamgenoot van Verstappen, eindigde als tweede. Pérez liet fraaie inhaalacties op de Mercedes-coureurs George Russell en Lewis Hamilton zien. Russell werd derde en dat betekende voor de Brit zijn eerste podiumplaats voor Mercedes. Zevenvoudig wereldkampioen Hamilton kwam als vierde over de finish, voor de McLaren-coureurs Lando Norris (vijfde) en Daniel Ricciardo (zesde).

Opvallend was de prestatie van Alexander Albon. De Thaise coureur van Williams moest vanaf de laatste plek starten, maar eindigde als tiende en pakte zo 1 punt. Albon reed vrijwel de hele race op hetzelfde setje banden. Hij kwam in de voorlaatste ronde de pits in voor een verplichte bandenwissel en bezorgde Williams het eerste punt van dit seizoen.