Koeman keert na WK terug als bondscoach van Oranje

6 April 2022, 09:04 uur
Sport
mainImage
ANP
Ronald Koeman.

Ronald Koeman keert terug als bondscoach van het Nederlands elftal. De 59-jarige Zaandammer volgt na het WK in Qatar Louis van Gaal op en ondertekent bij de KNVB een contract tot en met het WK van 2026.

Koeman was eerder van februari 2018 tot augustus 2020 trainer van Oranje. Onder leiding van de oud-verdediger plaatste Nederland zich voor het eerst sinds het WK van 2014 voor een eindtoernooi, het EK van 2020. Vanwege het coronavirus werd dat toernooi met een jaar uitgesteld. Koeman was toen al vertrokken. Hij maakte in de zomer van 2020 de overstap naar FC Barcelona. In zijn contract bij de KNVB had de coach een clausule laten opnemen dat hij weg mocht als Barcelona zich zou melden. In oktober van vorig jaar ontsloeg Barcelona Koeman wegens teleurstellende resultaten.

In zijn eerste periode als bondscoach speelde het Nederlands elftal twintig wedstrijden onder leiding van Koeman. Elf duels werden gewonnen, vijf eindigden er gelijk en Oranje verloor er vier. Nederland bereikte in 2019 de finale van de Nations League, waarin Portugal met 1-0 te sterk was.

"Ik kijk uit naar de nieuwe samenwerking", aldus Koeman. "Een kleine anderhalf jaar geleden ben ik bepaald niet uit onvrede bij het Nederlands elftal vertrokken. Mijn verblijf voelde goed, de resultaten waren goed en de klik met de internationals was goed. We gaan straks op die ingezette weg verder. Dat staat vast voor mij."

Van Gaal gaf twee weken geleden, tijdens de vorige interlandperiode met Oranje, aan de KNVB te hebben geadviseerd voor Koeman te gaan. De huidige bondscoach noemde dat de meest logische keuze.

De KNVB polste Koeman al aan het begin van dit jaar, zegt directeur betaald voetbal Marianne van Leeuwen. "Ik wilde niet wachten met het invullen van de opvolging van Van Gaal. De aflossing van de wacht valt straks namelijk op een a-typisch moment; het einde van het kalenderjaar, een periode waarin toptrainers al lang en breed onder contract staan en de spoeling dus dun is. Al medio januari hebben we daarom besloten contact op te nemen met Ronald, die beschikbaar was. Vervolgens zijn we er in een paar gesprekken met elkaar uitgekomen. We zijn er erg blij mee dat Ronald volgend jaar terugkeert. Tijdens zijn eerdere ‘termijn’ als bondscoach heerste er grote tevredenheid over zijn werk en de resultaten."


Door: ANP