KNVB maakt 8 miljoen winst en ziet ledenaantal na corona groeien

24 November 2022, 14:12 uur
Sport
mainImage
ANP

De KNVB heeft over afgelopen seizoen bijna 8 miljoen euro winst gemaakt. De Nederlandse voetbalbond hield in de begroting voor het boekjaar 2021-2022 rekening met een verlies van bijna 5 miljoen euro, maar kwam 7,9 miljoen euro in de plus uit. Een jaar eerder (2020-2021) maakte de KNVB 4,3 miljoen euro winst.

Vooral de commerciële opbrengsten en de inkomsten uit kaartverkoop vielen in het afgelopen boekjaar aanzienlijk hoger uit dan verwacht. Een jaar eerder kreeg de KNVB amper geld binnen uit de verkoop van toegangskaarten voor interlands van de nationale ploeg, omdat de meeste wedstrijden vanwege de coronacrisis zonder publiek gespeeld moesten worden. Vanwege de onzekerheid rond corona, had de bond de begroting voor 2021-2022 voorzichtig ingestoken.

Voor het eerst sinds het seizoen 2015-2016 nam het ledenaantal van de KNVB toe, zo staat in het jaarverslag. Die groei zit vooral bij de vrouwen en de jongste jeugd. Een jaar geleden had de bond bijna 1,16 miljoen leden, nu zijn dat er bijna 1,2 miljoen. De voetbalbond zag het ledenaantal de afgelopen jaren afnemen, mede vanwege de coronacrisis. Een jaar geleden meldde de KNVB dat het aantal met bijna 2 procent was geslonken. Nu is het ledenbestand van de bond weer op het niveau van voor corona. De KNVB is met afstand de grootste sportbond van Nederland.

Amateurcompetities

Afgelopen seizoen konden net als in het profvoetbal ook de amateurcompetities weer uitgespeeld worden. Dat was een jaar eerder niet mogelijk vanwege de coronamaatregelen.

Ondanks de positieve cijfers zijn er wel zorgen in het Nederlandse voetbal, vooral over de gevolgen van de hoge energiekosten. De Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV) meldde onlangs dat zo'n duizend clubs dreigen om te vallen als ze niet snel extra financiële steun krijgen. Minister Conny Helder (Sport) zei deze week een noodfonds van 6 miljoen euro beschikbaar te stellen voor sportclubs met "acute liquiditeitsproblemen". De BAV vindt dat veel te weinig en noemde dit bedrag "een minachting voor de sportclubs".

 


Door: ANP