KNVB benadrukt in open brief voorbeeldfunctie Oranje

2 June 2021, 11:23 uur
Sport
mainImage
ANP

Aan de vooravond van het Europees kampioenschap voetbal heeft de KNVB in een mede door maatschappelijke organisaties ondertekende open brief de voorbeeldfunctie van het Nederlands elftal benadrukt. "Het voorbeeld dat Oranje al tientallen jaren geeft, als op het hoogste niveau mensen met verschillende afkomst prettig en succesvol kunnen samenwerken, dan moet dat op elk niveau en op elk veld kunnen", zegt de bond.

"Voetbal is meer dan een sport, zeker tijdens de grote toernooien", vervolgt de KNVB. "Ons voetbal verbindt mensen, ook mensen die elkaar niet kennen, die elkaars taal niet spreken of elkaars cultuur niet kennen."

De ondertekenaars bestaan uit onder meer organisaties in het voetbal, alle bvo’s, de Anne Frank Stichting, John Blankenstein Foundation, Commissie Mijnals en - "omdat Oranje een voorbeeld is voor de gehele samenleving" - ook een selectie uiteenlopende BN’ers.

De zogenoemde #OneLove-campagne is één van de twintig onderdelen van het "gezamenlijke aanvalsplan" tegen racisme en discriminatie in het voetbal. Het plan heeft vier pijlers: bewustwording, opsporing, sanctionering en samenwerking.

 


Door: ANP