'In feestende Oranjemassa gaat corona van links naar rechts'

18 June 2021, 16:49 uur
Sport
mainImage
ANP

Dat duizenden Nederlandse supporters straks naar Hongarije reizen om Oranje aan te moedigen, hoeft op zich geen gevaar voor de volksgezondheid te zijn. Hongarije heeft naar verhouding minder coronabesmettingen dan Nederland. Hongaren hebben dus meer te vrezen van de Nederlandse bezoekers dan andersom. Maar het risico bestaat wel dat Nederlandse supporters elkaar aansteken, zegt hoogleraar epidemiologie Frits Rosendaal van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Hongarije is in Europa soms een buitenbeentje. Premier Viktor Orbán heeft de coronamaatregelen verder versoepeld dan in andere landen. Mensen hoeven geen mondkapjes te dragen. Het land is de enige EK-gastheer waar het stadion helemaal vol mag zitten, met zo'n 67.000 toeschouwers in de Puskás Aréna. Bovendien mogen de supporters in een grote menigte vanuit het centrum van Boedapest naar het stadion lopen. Om zulke colonnes stonden de Oranjefans vroeger bekend.

Zo'n stoet kan een coronahaard zijn. Rosendaal: "Het virus kent vele emoties, en een daarvan is dat het bijeenkomsten met veel mensen top vindt. Grote groepen zonder afstand wekken de overdracht van het virus in de hand. En als er dan ook nog hard gepraat, gezongen en geschreeuwd wordt, helpt dat ook. In zo'n omgeving gaat het virus van links naar rechts, van links naar rechts."

Bovendien moeten de supporters in Hongarije zien te komen. Ze staan bij dezelfde incheckbalie op Schiphol en zitten in hetzelfde vliegtuig. Daar zouden ze elkaar ook kunnen besmetten.

Daarom pleit Rosendaal voor voorzorgsmaatregelen. "We zouden de supporters moeten uitleggen dat ze na terugkeer een paar dagen in quarantaine zouden moeten gaan, ook al is dat niet verplicht. Ik denk dat het verstandig is dat mensen niet meteen weer gaan werken. Als je je na een paar dagen kiplekker voelt en een zelftest uit een winkel doet, verlaagt het de kans dat je anderen besmet. Het risico is niet heel hoog, maar het is er wel en het komt van onszelf, niet van de Hongaren."

Het Nederlands elftal is al zeker van de winst in groep C van het EK, na overwinningen op Oekraïne en Oostenrijk. Oranje speelt daardoor de achtste finale op 27 juni in Boedapest. Tegenstander is nummer drie uit groep D, groep E of groep F.


Door: ANP