Hoogleraar: uitspraak FIFA-regels kan grote consequenties hebben

4 October 2024, 17:21 uur
Sport
mainImage
ANP

De uitspraak van het Europese Hof van Justitie over transferregels van wereldvoetbalbond FIFA laat zien dat spelers bepaalde rechten hebben en die effectief kunnen afdwingen. Dat zegt Stefaan Van den Bogaert, hoogleraar Europees Recht aan de Universiteit Leiden. Het is volgens hem nu belangrijk dat alle betrokken partijen - de spelers, clubs en federatie - met elkaar om tafel gaan om tot een systeem te komen "dat voor iedereen goed is".

Van den Bogaert spreekt van een "zeer grote uitspraak". Volgens de hoogleraar is duidelijk geworden dat de FIFA de overstap voor spelers naar een andere club te veel bemoeilijkt. Dit zorgt er waarschijnlijk voor dat er een einde komt aan de zeer hoge vergoedingen die worden gerekend als een speler het contract voortijdig verbreekt, zegt Van den Bogaert. "Als dat het geval is, heeft dat grote consequenties voor veel voetbalclubs. Vooral in kleine landen als Nederland en België, waar de transfermarkt een wezenlijk onderdeel is van hun financiering." Hoewel voetbalclubs makkelijker spelers van andere clubs kunnen halen, kunnen ze ook sneller spelers verliezen. "Dat kan leiden tot een neerwaartse spiraal in de transferbedragen."

De uitspraak zorgt ervoor dat profvoetballers meer als "gewone werknemers" worden behandeld, denkt de hoogleraar. "In het verleden kwam het bijna nooit voor dat een voetballer een contract verbrak. Dat zal nu makkelijker worden en dat is beter voor de spelers."

Het EU-hof boog zich over de zaak na vragen van een Belgische rechter over de schadevergoeding die de Belgische club Charleroi eventueel zou moeten betalen aan de Russische club Lokomotiv voor de overname van de Franse voetballer Lassana Diarra. Die vertrok in 2014 bij de Russische club na onenigheid met de trainer en moest daarop een schadevergoeding van 20 miljoen euro betalen. De geschillencommissie van de FIFA halveerde dit bedrag. Toen een overstap van Diarra naar Charleroi - dat bang was op basis van FIFA-regels mee te moeten betalen aan de compensatie - vervolgens mislukte, stapte de voetballer naar de rechter.


Door: ANP