Het ‘nieuwe Wembley’ in Rijswijk

18 January 2020, 10:58 uur
Sport
mainImage

Met het nodige tromgeroffel opende burgemeester Michel Bezuijen vrijdagavond het gerenoveerde kunstgrasveld op het Prinese Irene sportpark. Het sportpark heef inmiddels een ware metamorfose ondergaan, hetgeen presentator van dienst Fred Zuiderwijk ertoe bracht te spreken van de opening van ,,het nieuwe Wembley”.  Het sportcomplex wordt door verschillende verenigingen gebruikt en wordt gezien als buurthuis van de toekomst, of ook wel ,,de huiskamer van Rijswijk”. De officiële opening van het kunstgrasveld gaf burgemeester Bezuijen de gelegenheid het, het snijdende kou trotserend publiek, te tracteren op zijn voetbalkwaliteiten. En het moet gezegd, het gewaardeerd oud-lid van het burgemeestersvoetbal elftal bewees dat hij nog aardig een balletje hoog kan houden.

De vier in Rijswijk spelende amateurverenigingen beschikken thans allemaal over een kunstgrashoofdveld. Bij Semper Altius wordt al sinds eind vorig jaar gebruik gemaakt van een nieuw kunstgrasveld, RVC Celeritas, hoofdbespeler van het Prinses Irene sportpark, kan dus vanaf vandaag officieel gebruik maken van het nieuwe kunstgras. Naar verwachting kunnen beide verenigingen nog tenminste tien jaar gebruik maken van de gerenoveerde velden. Bij Vredenbuch, dat de accommodatie deelt met Te Werve, is vervanging van het huidige kunstgras (nog) niet nodig.



Bij hockeyclub RHC liggen drie, veel bespeelde, kunstmatten. In Nederland liggen circa 2200 kunstgras voetbalvelden en circa 1000 kunstgras hockey kunstgrasvelden. Deze velden zijn in Nederland aangelegd vanaf 1976 (eerste hockeyveld in Nederland bij Kampong) tot nu. Hockey vraagt een ander kunstgrasveld (kleinere bal) dan een voetbalveld. Bij voetbalkunstgras is de sporttechnische norm opgebouwd als referentie naar een natuurgrasveld als de meest optimale situatie.

Vorige maand zorgde een uitspraak van de Rotterdamse rechtbank voor de nodige kopzorgen bij beheerders van kunstgrasvelden. Beheerder Sportaal uit Enschede moet een boete van 10.000 Euro, waarvan de helft voorwaardelijk, betalen voor bodemverontreiniging door kunstgraskorrels. Volgens het informatieplatform Sportknowhow XL, kan deze uitspraak mogelijk zorgen voor problemen bij gemeenten, want zij hebben kunstgrasvelden nodig. Systemen waardoor geen korrel meer van het veld verdwijnt bestaan nog niet. Volgens het informatieplatform kan de schade aan het milieu door kunstgraskorrels voor gemeenten mogelijk een hoofdpijndossier worden.

Kijk ook naar de film: https://www.youtube.com/watch?v=qyhC0Y5ykS0

Tekst:  Peter Peter
Foto en Film: Wim Mecksenaar