Haase volgt voorbeeld Krajicek

30 June 2019, 18:56 uur
Sport
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Robin Haase staat aan de vooravond van alweer zijn elfde deelname op Wimbledon. De van een nieuw racket voorziene Hagenaar (32), die zich de afgelopen week op Nederlandse bodem voorbereidde, meed bewust de grasbanen.

In de laatste week voor Wimbledon speelde Haase geen voorbereidingstoernooi en dus staat het aantal zeges op gras op slechts één; in Rosmalen versloeg hij de Fransman Ugo Humbert en in Halle werd Haase verslagen door Alexander Zverev.

Hoewel Haase afgelopen week thuis zat, ging hij bewust niet naar Rosmalen, waar de banen nog beschikbaar waren gesteld. "Ik heb bewust niet op gras getraind, want ik zie niet het nut ervan continu op gras te trainen", aldus Haase.

"Je spel wordt er niet beter door, want je hebt vooral intuïtie nodig bij grastennis. Je moet het spel aanvoelen, want de bal stuitert heel anders. Omdat ik meer ritme wilde en dingen wilde trainen heb ik me op hardcourt voorbereid, op een binnenbaan."

In aanloop naar Wimbledon 1996, toen Richard Krajicek zegevierde, deed de beste Nederlandse tennisser hetzelfde. Om weer in het ritme te komen en de timing te verbeteren, zei Krajicek.

Haase deed het ook om vertrouwd te raken met zijn nieuwe racket, waarmee hij sinds deze maand speelt. Een aanzienlijk lichter frame, met een groter bladformaat, met als doel wat aanvallender te kunnen tennissen.

"Het bevalt heel goed en ik ben heel blij met de switch. Normaal doe je zoiets aan het einde van het jaar, maar ik heb lef getoond door het voor een toernooi te doen. Ik heb er heel veel baat bij; ik sla harder, kan met meer spin spelen en als ik de bal niet goed raak word ik niet meteen afgestraft", aldus de nummer 73 van de wereld.

"We merkten als team dat tennis gewoon anders is geworden. En ik had nog een racket waar niemand meer mee speelt op de tour. Dat racket was zo oud dat ik eigenlijk werd gestraft voor mijn materiaal."

Haase treedt maandag aan tegen de relatief onbekende Slowaak Jozef Kovalik, de mondiale nummer 169. "Ik weet niet zo goed wat ik kan verwachten, want ik heb geen idee hoe hij speelt op gras", zei Haase kort voor zijn trainingssessie met de Italiaan Andreas Seppi. "Het is een jongen die ik niet zo goed ken, want hij heeft veel challengers gespeeld. We hebben vijf jaar geleden tegen elkaar gespeeld dus dat zegt niks. Het is afwachten."

In 2008 debuteerde Haase in het hoofdtoernooi van Wimbledon, waarin hij sindsdien alleen in 2009 ontbrak. Zijn beste resultaat boekte hij 2011, toen hij de derde ronde haalde.


Door: ANP