Feyenoord schakelt bekerhouder PSV in achtste finales uit

24 January 2024, 22:11 uur
Sport
mainImage
ANP

Het toernooi om de KNVB-beker zit er voor PSV al na de achtste finales op. De koploper van de Eredivisie ging in De Kuip met 1-0 onderuit bij Feyenoord. Vorig seizoen won PSV het bekertoernooi nog, door in de finale in Rotterdam Ajax na strafschoppen te verslaan.

Feyenoord nam met de zege revanche voor de twee eerdere nederlagen dit seizoen in eigen stadion tegen PSV. De Eindhovenaren waren begin augustus te sterk in de strijd om de Johan Cruijff Schaal (0-1) en begin december had PSV in de competitie opnieuw succes (1-2).

Het elftal van trainer Arne Slot zorgde met de zege voor een primeur. PSV verloor dit seizoen in eigen land nog geen enkele keer een officiële wedstrijd. Arsenal was tot woensdag de enige club die wél zegevierde, met 4-0 in de Champions League. Van de overige 29 duels (competitie, beker, Johan Cruijff Schaal en Champions League) won PSV er 24 en eindigden er 5 onbeslist.

Net als zondag in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht, waar PSV de eerste punten in de Eredivisie liet liggen (1-1), kon coach Peter Bosz niet beschikken over Joey Veerman. De middenvelder is nog niet hersteld van een kuitblessure. Mede daardoor startte Jerdy Schouten, die in december tegen Feyenoord nog als centrale verdediger werd gebruikt, gewoon als middenvelder. Links voorin kreeg Hirving Lozano de voorkeur boven Yorbe Vertessen, die de club deze transferperiode wil verruilen voor Union Berlin. Slot verraste door verdediger Bart Nieuwkoop als rechtsbuiten op te stellen in plaats van Javairô Dilrosun.

Lozano was direct belangrijk. Op aangeven van de Mexicaan kopte Guus Til de bal in de 16e minuut tegen de buitenkant van de paal. Feyenoord werd beter naarmate de eerste helft vorderde. Nadat Igor Paixão eerst nog naast had geschoten, had Quiten Timber na ruim een half uur wel succes. De middenvelder mocht tussen drie man van PSV in vrij op doel schieten en deed dat nauwkeurig, net langs de goede kant van de paal: 1-0.

Bosz haalde Schouten na rust alsnog terug naar zijn defensie en wisselde André Ramalho, niet voor het eerst dit seizoen. Til kreeg in de 54e minuut een enorme kans op de gelijkmaker, maar David Hancko blokte zijn schot. Later had hij wel succes, maar de treffer van Til werd afgekeurd om buitenspel. Feyenoord bleef met moeite overeind maar miste zelf grote mogelijkheden via Mats Wieffer en Gernot Trauner.

Bosz kreeg in de slotfase geel voor commentaar op de scheidsrechter.


Door: ANP