Feyenoord mag Europa in na zege op FC Utrecht

23 May 2021, 14:24 uur
ANP

Trainer Dick Advocaat vertrekt met een Europees ticket bij Feyenoord. De 73-jarige Hagenaar nam zondag afscheid met een zege op FC Utrecht (2-0) in de finale van de play-offs voor een plaats in de tweede voorronde van de Conference League, de nieuwe competitie voor Europese clubteams van de UEFA.

Advocaat gaat als clubcoach nergens meer aan de slag, zegt hij nu. Maar dat heeft de ervaren coach wel eens vaker geroepen. De zege op FC Utrecht deed hem zichtbaar goed, na een slechte tweede seizoenshelft in de Eredivisie met slechts zes overwinningen in achttien competitiewedstrijden. En Advocaat was zo goed begonnen bij Feyenoord, met een serie van 26 competitieduels zonder ook maar een nederlaag.

Feyenoord trapt het nieuwe seizoen op 22 juli af in de tweede voorronde van de Conference League, slechts elf dagen na de EK-finale. Met wie en hoe zal de nabije toekomst uitwijzen. Feyenoord moet spelers verkopen om de begroting op orde te krijgen. Daarna zal blijken hoeveel er over is om de selectie van de nieuwe trainer Arne Slot te versterken.

Veel ogen waren gericht op Advocaat in De Kuip met 6500 supporters. De Hagenaar, al in 1984 assistent van Rinus Michels bij het Nederlands elftal, vond al die aandacht maar niets. Hij trok een stekker uit een microfoon die dichtbij zijn dug-out stond. Ook pinkte Advocaat een traantje weg na de openingstreffer van Luis Sinisterra. De Colombiaan dolde Hidde ter Avest in de 25e minuut en schoot vervolgens fraai raak (1-0).

Feyenoord was vooral in de eerste helft sterker dan FC Utrecht, dat vrijdag nog naar de rechter stapte omdat de finale van zaterdag naar zondag was verplaatst. Wel kwam Leroy Fer voor rust goed weg dat hij slechts een gele kaart kreeg voor een overtreding op Sander van de Streek. Trainer René Hake van de bezoekers zag dat zijn ploeg nauwelijks kansen kreeg en besloot in de rust de aanvallend ingestelde Mimoun Mahi voor Joris Overeem te brengen. Toen dat niet snel resultaat opleverde, bracht hij ook Adrian Dalmau en Bart Ramselaar.

Feyenoord wankelde na de wissels van FC Urecht. Maar doelman Justin Bijlow voorkwam de gelijkmaker van Gyrano Kerk en Dalmau miste twee grote kansen. Het duurde tot de voorlaatste minuut voordat invaller Bryan Linssen voor opluchting zorgde in De Kuip (2-0). Na die treffer werd buiten het stadion veel vuurwerk afgestoken en de supporters op de tribune zongen: 'Dickie bedankt'. Advocaat zelf sprintte na het laatste fluitsignaal de spelerstunnel in.