Feyenoord en Ajax schieten niet veel op met gelijkspel in Kuip

22 January 2023, 16:56 uur
ANP

Feyenoord en Ajax hebben een boeiend voetbalgevecht onbeslist afgesloten. Het stevige duel eindigde in een gelijkspel (1-1). Daar waren beide ploegen niet heel blij mee in een uitverkochte Kuip.

Feyenoord had de rivaal uit Amsterdam na zes verloren onderlinge duels op rij zo graag op een achterstand van 8 punten gezet. En Ajax wilde juist inlopen op de koploper. Maar op basis van de verhoudingen op het veld verdiende de wedstrijd eigenlijk ook geen winnaar.

AZ komt zondag op 2 punten van koploper Feyenoord als het Fortuna Sittard verslaat. En Ajax is na een serie van zes competitieduels zonder een zege naar de vijfde plaats van de ranglijst gezakt, nog steeds met 5 punten minder dan de koploper uit Rotterdam.

Steven Berghuis was voldoende hersteld van een griep voor een basisplaats bij Ajax. Hij speelde voor het eerst sinds zijn beladen overstap in de zomer van 2021 in een sfeervolle Kuip, waar vervelende incidenten uitbleven. Berghuis werd wel hard uitgefloten als hij in balbezit was. Hij leidde in de 34e minuut ook onbedoeld de openingstreffer van zijn vorige club in. De international leverde de bal nonchalant in bij Quilindschy Hartman en had vervolgens pech dat Igor Paixão prachtig raak schoot (1-0).

De Braziliaan scoorde op een moment dat Ajax eindelijk een beetje controle over de wedstrijd had gekregen. Feyenoord zette de bezoekers vanaf het eerste fluitsignaal zwaar onder druk. De thuisploeg nam na 20 minuten even gas terug en kwam goed weg toen Mohammed Kudus naast kopte.

Kudus kreeg de voorkeur boven centrumspits Brian Brobbey, die net als de voor ruim 31 miljoen euro aangetrokken Steven Bergwijn op de bank moest plaatsnemen. Ook Owen Wijndal, voor ruim 10 miljoen euro overgekomen van AZ, was weer reserve. Calvin Bassey startte weer als linksback en Edson Álvarez verving de geschorste Devyne Rensch in het centrum van de defensie. Feyenoord speelt al weken nagenoeg in dezelfde samenstelling. Mats Wieffer hield de van een voetblessure herstelde Quinten Timber uit de basis

Francisco Conceição, onzichtbaar in de eerste helft, moest na rust plaatsmaken voor Bergwijn. Die wissel veranderde het spelbeeld niet. Beide ploegen streden voor iedere meter, zonder heel goed te voetballen. En ze kwamen nauwelijks tot uitgespeelde kansen, al had Kudus moeten scoren toen hij opnieuw alleen voor de jarige keeper Justin Bijlow stond. Ajax kwam in de 71e minuut alsnog op gelijke hoogte. Davy Klaassen frommelde bal via het lichaam van Mat Wieffer in het doel, na een spectaculaire doelpoging van Bergwijn.