27 September 2023, 14:57 uur
Sport
mainImage
ANP

Feyenoord heeft het zondag gestaakte duel met Ajax uiteindelijk met 0-4 gewonnen. Santiago Giménez trof woensdag nog eenmaal doel voor de Rotterdammers in een Johan Cruijff ArenA, die leeg moest blijven nadat de ontmoeting zondag na 55 minuten bij een stand van 0-3 was gestaakt.

Ajax staat na de nederlaag op de 14e plaats in de Eredivisie. Feyenoord klom naar de derde plaats, met 1 punt minder dan PSV en AZ die een duel minder hebben gespeeld.

Boze fans van Ajax gooiden zondag herhaaldelijk vuurwerk en voorwerpen op het veld. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük zag geen andere mogelijkheid dan het duel definitief te onderbreken.

Santiago Giménez (9e en 18e minuut) en Igor Paixao (37e minuut) scoorden zondag al in de hoofdstad. Ajax en Feyenoord wisselden woensdag één speler vlak voordat het duel werd hervat. Trainer Maurice Steijn van de thuisploeg bracht aanvaller Chuba Akpom voor linksback Anass Salah-Eddine. Coach Slot haalde aanvaller Yankuba Minteh naar de kant voor verdedigende middenvelder Ramiz Zerrouki.

Mocht Ajax nog een beetje vertrouwen hebben gehad in een megastunt, dan was dat vier minuten nadat het duel was hervat wel weg. Giménez kwam vrij voor doelman Jay Gorter en maakte zijn derde treffer van de Klassieker.

De sfeer in het stadion deed denken aan duels tijdens de coronacrisis, toen er ook geen supporters welkom waren. De stemmen van spelers en trainers galmden over de lege tribunes, waar alleen beleidsbepalers van beide clubs en vertegenwoordigers van de media zaten.

Buiten het stadion was de politie massaal aanwezig. Zij vreesden de komst van hooligans na een oproep van de F-Side dinsdagavond op sociale media. De harde supporterskern riep niet alleen op naar het stadion te komen. Ze eiste na het ontslag van directeur voetbalzaken Sven Mislintat ook het vertrek van Pier Eringa, Georgette Schlick, Annette Mosman, Maurits Hendriks en Jan van Halst bij Ajax.

De fans kregen vlak voordat de wedstrijd werd hervat hun zin. Voorzitter Eringa maakte bekend dat hij per direct vertrekt. Dat deed hij op aandringen van de nieuwe bestuursraad van Ajax, die vorig week is aangesteld. Schlick en Mosman zitten ook in de raad van commissarissen. Van Halst is interim-directeur van de club uit de hoofdstad en chief sports officer Hendriks was nauw betrokken bij het aanstellen van Mislintat.