Stewards wijzen protesten af, Verstappen blijft kampioen

12 December 2021, 20:09 uur
Sport
mainImage
ANP

Max Verstappen blijft wereldkampioen in de Formule 1. De stewards hebben de twee protesten die Mercedes na de Grote Prijs van Abu Dhabi indiende afgewezen. De uitslag van de race blijft daardoor staan, al kan de Duitse renstal van Lewis Hamilton nog beroep aantekenen.

De laatste grand prix van het seizoen kende een krankzinnig slot. Hamilton leek onbedreigd af te stevenen op de winst én de wereldtitel, tot vijf rondes voor het einde de Canadees Nicholas Latifi crashte. De safetycar kwam op de baan, waardoor het hele veld in elkaar schoof. Verstappen lag zo'n 12 seconden achter op zijn Britse rivaal, maar mocht achter de safetycar weer aansluiten bij de Brit. Het leidde tot een ultiem slot van de 22e grand prix van het seizoen. Nadat de race weer was vrijgegeven, slaagde Verstappen er in de laatste ronde in om Hamilton te passeren en daardoor de wereldtitel te pakken.

Mercedes besloot na de race om twee protesten in te dienen. Volgens het team van Hamilton had de raceleiding de reglementen niet goed gevolgd in de slotfase van de race. Vijf achterblijvers die tussen Hamilton en Verstappen in reden, werden door de raceleiding in de voorlaatste ronde voorbij de safetycar gedirigeerd, zodat de twee titelrivalen achter elkaar kwamen te zitten. Volgens Mercedes schrijven de regels voor dat de safetycar daarna nog een ronde op de baan had moeten blijven.

Het Duitse team pleitte er voor om de klassering in de race na de voorlaatste ronde aan te houden voor de einduitslag. Hamilton reed toen nog voor Verstappen. "De stewards zijn van mening dat de race hierdoor met terugwerkende kracht zou worden ingekort en dat is niet gepast", staat in het oordeel. "Het protest wordt dan ook afgewezen."

De stewards hadden eerder al het protest tegen een vermeende inhaalactie van Verstappen achter de safetycar van tafel geveegd. Ze erkenden dat de Red Bull van Verstappen "gedurende een zeer korte tijd enigszins" voor de Mercedes van de Brit zat. "Het was op een moment dat beide auto's accelereerden en remden." Verstappen lag weer achter Hamilton toen de safetycarfase eindigde en dus werd het protest afgewezen.


Door: ANP