Europese kampioenschappen judo voor junioren van start in Den Haag

7 September 2023, 09:39 uur
Sport
mainImage

Van vandaag tot en met komende zondag vinden in Sportcampus Zuiderpark in Den Haag de Europese kampioenschappen judo voor junioren (-21 jaar) plaats. Honderden judotalenten uit allerlei Europese landen mogen zich vier dagen lang individueel en in teamverband bewijzen. Uiteraard mengt ook de Nederlandse ploeg zich in de strijd om de medailles. In de selectie van 18 judoka’s bevindt zich ook geboren Hagenaar Joshua de Lange.

De officiële openingsceremonie van het toernooi vindt morgen plaats. De kick-off voor deze Haagse judoweek was al op 1 september, tijdens een clinic van de Haagse judoka Simeon Catharina aan ruim 300 kinderen van lokale basisscholen De Ark en Helen Parkhurst. Bij judoclub Lu Gia Jen liet hij hen ervaren wat de judosport zo mooi maakt.

Catharina, zelf voormalig wereldkampioen bij de cadetten en nu een van de topjudoka’s van TeamNL, vindt het bijzonder om dit prestigieuze toernooi in eigen stad te ervaren. “Fantastisch om te zien hoe Den Haag het judo wederom omarmt, en dat we onze mooie sport hier kunnen tonen aan al die enthousiaste kinderen. Maar ook voor de talenten uit onze selectie wordt het volgende week een ervaring om nooit te vergeten, op de mat voor hopelijk volle oranje tribunes!”

Met de komst van dit EK heeft de judosport voor het eerst in 5 jaar weer een groot internationaal eindtoernooi in Nederland. Destijds was dat ook in Den Haag, waar twee jaar op rij de internationale Grand Prix werd georganiseerd.

Supertrots

Hilbert Bredemeijer, wethouder van Onderwijs, Jeugd en Sport, is verheugd dat de gemeente dit jaar weer een prachtig judospektakel op de kalender heeft staan. “We zijn als Den Haag supertrots op Simeon die zich inzet voor de sport en al deze kinderen les geeft. Ook kijken we met trots naar Joshua de Lange die bij Lu Gia Jen is gestart als judoka en het volgende week mag gaan waarmaken in Sportcampus Zuiderpark.”

“Deze basisschoolkinderen gaan samen met nog eens vele kinderen van basisschool de Grote Beer volgende week op bezoek bij het EK en hem aanmoedigen. Dit EK Judo is een enorme inspiratie voor iedereen om zelf te sporten en te bewegen, daar zijn wij blij mee. Ik wens alle 400 judoka’s uit Europa heel veel succes, dat de beste mogen winnen.“

Meer informatie over de EK zelf, is te vinden via www.judothehague2023.nl. Hier staat ook het programma per dag en de link naar de ticketshop. Er zijn nog kaarten te verkrijgen.