Cambuur beëindigt diep in verlenging bekeravontuur van Hercules

26 January 2024, 09:38 uur
ANP

Het onvergetelijke bekeravontuur van de amateurs van USV Hercules is voorbij. De nummer 11 van de derde divisie, in de tweede ronde verantwoordelijk voor een megastunt tegen Ajax (3-2), leek na een uur voetballen tegen SC Cambuur (2-0) op weg naar de kwartfinales. Maar de bezoekers uit Leeuwarden knokten zich terug (2-2) en zegevierden na verlenging (3-4). Michael Breij maakte in blessuretijd van de extra tijd het winnende doelpunt. SC Cambuur speelt op 7 februari voor eigen publiek tegen Vitesse om een plek in de halve eindstrijd.

Waar Tim Pieters een bekende Nederlander werd met twee treffers tegen Ajax, daar was het nu Oussama Lahri die uitblonk voor de amateurs uit Utrecht. De middenvelder benutte al in de 3e minuut een strafschop tegen de nummer 7 van de Keuken Kampioen Divisie. Hij trof in de 60e minuut opnieuw doel met een weergaloze omhaal (2-0).

Cambuur leek geslagen, maar knokte zich toch nog terug. Milan Smit benutte in de 80e minuut een strafschop en Matthias Nartey maakte in de 82e minuut gelijk voor de meest scorende ploeg van de Keuken Kampioen Divisie. De ingevallen Wiebe Kooistra raakte in de slotfase van de reguliere speeltijd de paal namens Cambuur.

Nog geen minuut later was Hercules dicht bij een derde treffer. Maar Max Fichtinger schoot op de paal en Christiaan van Hussen trof de lat. Opnieuw Smit kopte Cambuur in de openingsfase van de verlenging naar 2-3. Mitchell Zwart gaf Hercules 3 minuten later weer hoop met een rake kopbal (3-3). Strafschoppen leken de beslissing te gaan brengen. Maar Breij scoorde alsnog, via het hoofd van verdediger Shanon Carmelia.

De wedstrijd werd gespeeld op sportcomplex Zoudenbalch, voor ruim 1000 toeschouwers. Nog eens 1000 fans bekeken de achtste finale op een groot scherm op het sportpark van Hercules. De penningmeester van de amateurclub had SC Cambuur, net als eerder Ajax, liever in De Galgenwaard van FC Utrecht ontvangen. Dan was de recette van het duel een stuk hoger uitgevallen. Maar FC Utrecht wil het speelveld in het stadion sparen.

Hercules ging eind december nog de wereld over na een zege op recordkampioen Ajax (3-2), waarschijnlijk de grootste verrassing ooit in de KNVB-beker. Pieters was toen met twee doelpunten in een klap de meest beroemde amateurvoetballer van Nederland. Een nieuwe hoofdrol zat er tegen Cambuur voor hem niet in.