Boadu schiet Jong Oranje verrassend naar halve finales EK

31 May 2021, 20:10 uur
ANP
Calvin Stengs dribbelt tegen Frankrijk.

Jong Oranje heeft op het Europees kampioenschap de halve eindstrijd bereikt. Het elftal van bondscoach Erwin van de Looi verraste maandag in de kwartfinales in Boedapest de beloften van Frankrijk, die werden gezien als een van de belangrijkste kanshebbers voor de titel: 2-1. Myron Boadu werd de held van Jong Oranje door twee keer te scoren, waarvan de laatste in de blessuretijd van de tweede helft. Jong Denemarken of Jong Duitsland is de volgende tegenstander.

De zege was om meerdere redenen vrij verrassend. Van de Looi had, in tegenstelling tot de groepsfase eind maart, niet meer de beschikking over Teun Koopmeiners en Cody Gakpo. De middenvelder van AZ en aanvaller van PSV maken deel uit van de selectie van het Nederlands elftal voor het komende EK. Daar tegenover stond de terugkeer van Calvin Stengs, de AZ'er die de definitieve EK-selectie van Oranje niet haalde.

Frankrijk maakte in de poulefase nog niet zoveel indruk, maar bondscoach Sylvain Ripoll kreeg voor de knock-outfase juist wat spelers terug uit de A-selectie. De totale transferwaarde van de 23-koppige selectie van Jong Frankrijk telt liefst 517 miljoen euro, die van Jong Oranje 159 miljoen euro.

Jong Oranje vond het niet zo erg dat de favorietenrol bij Frankrijk lag. De Nederlandse beloften maakten voor rust een gemotiveerde indruk en speelden gedisciplineerd. Stengs schoot de bal in de 19e minuut via een Fransman naast en kort daarna stuitte de aanvaller op doelman Illan Meslier.

Aan de andere kant kopte de behoorlijk vrijstaande Dayot Upamecano de Fransen halverwege de eerste helft op voorsprong. Justin Kluivert liet kort voor rust de kans op de gelijkmaker liggen.

De 1-1 viel in de beginfase van de tweede helft alsnog. Middenvelder Abdou Harroui schoot op doel. De bal kwam daarbij onbedoeld terecht bij Boadu. De spits stond blijkbaar geen buitenspel en trapte de bal in de 51e minuut in het dak van het doel.

Na een fout van Sven Botman leek Ikoné in de 66e minuut voor Frankrijk te scoren, maar de paal bracht redding voor Nederland. De laatste twintig minuten was het tegenhouden voor Jong Oranje en dat lukte met het nodige geluk.

Uit een van de spaarzame counters, in de blessuretijd, sloeg het elftal van Van de Looi zelf toe. Kluivert legde de bal breed op Boadu, die opnieuw trefzeker was: 2-1.