Betaald voetbal gaat ingrijpen tegen 'homofobe' spreekkoren

10 July 2023, 18:10 uur
Sport
mainImage
ANP

Voetbalbond KNVB gaat vanaf komend seizoen ingrijpen in de voetbalstadions als bezoekers in spreekkoren het woord homo als scheldwoord gebruiken voor bijvoorbeeld een speler of scheidsrechter. De clubs hebben tijdens de algemene vergadering betaald voetbal (AVBV) van 27 juni unaniem aangegeven dat ze af willen van de homofobe spreekkoren.

Vanaf de start van het seizoen 2023-2024 zal de stadionspeaker bij homofobe spreekkoren gericht op een individu, als die massaal, repeterend en/of langdurig zijn, de daders eerst waarschuwen. Gaan die na twee van deze berichten toch door, dan wordt de wedstrijd tijdelijk stilgelegd, meldt de KNVB. Daders worden opgespoord en krijgen een stadionverbod van maximaal 18 maanden.

De AVBV zal na afloop van het seizoen de aanpak evalueren. Op basis daarvan worden verdere afspraken gemaakt.

"Voetbal is voor iedereen en van iedereen. Daar horen geen spreekkoren bij waarin het woord homo als scheldwoord wordt gebruikt", zegt Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal. "Gezamenlijk hebben we die grens getrokken. De stappen die we nu zetten, zullen we evalueren om te bekijken of ze het gewenste resultaat opleveren."


Door: ANP