Atlete Sifan Hassan opnieuw Sportvrouw van het Jaar

22 December 2021, 22:00 uur
Sport
mainImage
ANP

Atlete Sifan Hassan heeft voor de tweede keer op rij de Jaap Eden-award voor de Sportvrouw van het Jaar ontvangen. De 28-jarige Hassan veroverde afgelopen zomer op de Olympische Spelen van Tokio goud op de 5000 en 10.000 meter en brons op de 1500 meter. In de verkiezing van Sportvrouw van het Jaar kreeg ze de voorkeur boven wielrenster Annemiek van Vleuten en shorttrackster Suzanne Schulting.

Hassan was speciaal voor de prijsuitreiking naar Nederland gekomen, maar op de dag van het Sportgala testte ze positief op het coronavirus. Ze ontbrak daarom in de Lichtfabriek in Haarlem, waar het gala in bescheiden vorm werd gehouden. Hassan reageerde via een videoverbinding op haar uitverkiezing. "Het was een heel bijzonder jaar voor mij en ik ben hartstikke blij met deze prijs. Bedankt aan iedereen die op me heeft gestemd", zei Hassan, die naar eigen zeggen geen coronaklachten heeft. "Ik heb vanochtend nog een mooie tijd gelopen. Ik voel me prima en had gewoon veel zin om daar bij jullie te zijn", zei ze tegen het selecte gezelschap in Haarlem. "Ik ben twee keer gevaccineerd, ik voel me prima en heb geen klachten, maar ineens ben ik positief."

De atlete van Ethiopische komaf werd op het vorige Sportgala in 2019 ook al gekozen tot beste sportvrouw. Ook toen had ze concurrentie van Van Vleuten en Schulting. De shorttrackster won de prijs in 2018.

Unieke trilogie

Hassan was de eerste atlete die de 1500, 5000 en 10.000 meter combineerde op een Olympische Spelen. Ze voltooide die unieke trilogie met drie medailles. Alleen Fanny Blankers-Koen behaalde meer olympische medailles voor Nederland in de atletiek. Zij won vier keer goud op de Spelen van Londen in 1948.

Met de Jaap Eden in haar handen herhaalde Hassan de wens om in de aanloop naar de Olympische Spelen van 2024 in Parijs een marathon te lopen. "Ik weet het nog niet 100 procent zeker, maar ik wil dat heel graag een jaar voor Parijs gaan doen."

 


Door: ANP