Advocaat laat emoties vrije loop bij afscheid Feyenoord

23 May 2021, 16:04 uur
Sport
mainImage
ANP

Dick Advocaat had zich nog zo voorgenomen zijn ogen droog te houden rond zijn laatste wedstrijd als trainer van Feyenoord. "Maar ik vreesde het al", zei hij na de gewonnen finale tegen FC Utrecht (2-0) om een ticket voor de tweede voorronde van de Conference League. "Ik kan de laatste jaren overal om huilen. Een mooi woord of een prachtig verhaal. De tranen komen vanzelf."

Advocaat liet zijn emoties eerst de vrije loop na de openingstreffer van Luis Sinisterra. Camera's zoemden op hem in en signaleerden tranen in beide ooghoeken. Na de bevrijdende treffer van Bryan Linssen was er geen houden meer aan. De 73-jarige Hagenaar huilde tranen met tuiten. Van geluk en opluchting. "Ik was er al bang voor. Ik kan daar niets aan doen."

"Dat is de passie van iemand die altijd wil winnen", zei Steven Berghuis, die dit seizoen ook wel eens botste met zijn ervaren coach. "Maar dat is logisch als je te vaak verliest", zei de aanvoerder, die Advocaat na het laatste fluitsignaal vergeefs probeerde te verleiden tot het lopen van een ereronde. "Maar Dick wilde niet."

Advocaat gaf Berghuis een zoen op een wang en sprintte richting de spelerstunnel. Hevig geëmotioneerd. "Ik sta toch voor lul als ik in zo'n toestand een ereronde ga lopen", zei hij even later. "Ik ben ook geen type dat graag op de schouders gaat. Het is goed zo. Vijfde worden met Feyenoord is niet goed. Maar gelukkig gaan ze Europa in. Mijn spelers hebben gevochten als leeuwen. Daar ben ik trots op, ik kan ze nog raken."

Over zijn eigen toekomst wilde Advocaat niet praten. Als clubcoach keert hij niet meer terug, denkt hij nu. Maar een leven zonder voetbal zal hem ook moeilijk vallen, na ruim 40 jaar als trainer actief te zijn geweest. In 1984 was Advocaat al assistent van bondscoach Rinus Michels bij het Nederlands elftal. Driemaal had hij zelf de leiding over Oranje, tijdens het WK van 1994 zonder een boze Ruud Gullit en op het EK van 2004 met een veelbesproken wissel van Arjen Robben. En in 2017 keerde hij weer terug bij Oranje na het ontslag van Danny Blind.

Advocaat had de nationale ploegen van Verenigde Arabische Emiraten, België, Rusland, Zuid-Korea en Servië onder zijn hoede. Hij was tweemaal coach van PSV en AZ en coachte de afgelopen 41 jaar jaar ook bij Haarlem, SVV, Glasgow Rangers, Borussia Mönchengladbach, Zenit Sint-Petersburg, Sunderland, Fenerbahçe, Sparta, FC Utrecht.

Niemand zal verbaasd zijn als hij volgend seizoen weer ergens opduikt, als bondscoach of toch weer als clubtrainer. "Ik weet het niet", zei Advocaat. "Ik ben nu alleen maar blij dat Feyenoord volgend seizoen toch nog Europees voetbal speelt. Dit is een prachtige club met een unieke aanhang."


Door: ANP