ADO Den Haag ontvangt dinsdagavond voor de beker vv Gemert

14 December 2021, 15:51 uur
Sport
mainImage

ADO Den Haag treedt (dinsdag) vanavond in de tweede ronde van de TOTO KNVB Beker aan tegen vv Gemert. De ploeg van trainer Ruud Brood gaat bij winst door naar de achtste finales. Deze ronde wordt gespeeld op 18, 19 en 20 januari 2022. Om alvast in de stemming te komen voor de nieuwe bekerronde zetten we een aantal feiten en cijfers op een rij van de prestaties van ADO Den Haag in de beker.

ADO Den Haag bereikte tot dusverre acht keer de finale van de nationale beker van Nederland. Twee keer was ADO de sterkste in de finale, in 1968 en 1975. Respectievelijk Ajax en FC Twente werden aan de kant gezet in de eindstrijd om de beker. De laatste keer dat de Hagenaars de finale bereikten was in 1987. In deze finale was Ajax na verlenging met 2-4 te sterk.Lex Schoenmaker is all time topscorer namens ADO in de beker. In 20 duels vond hij maar liefst 14 keer het net. Zijn belangrijkste bekerdoelpunt is misschien wel de openingstreffer in de finale tegen Ajax in 1968. Kees Aarts maakte die middag de andere goal namens ADO.

VV Gemert’s laatste overwinning tegen een profclub stamt uit 2005. De club stuntte op eigen veld door RBC met 2-1 te verslaan.

De amateurclub waar ADO het vaakst tegen heeft gespeeld in het bekertoernooi is Scheveningen. Maar liefst vijf keer speelde de club uit de Hofstad de bekerderby tegen Scheveningen. Van deze ontmoetingen kon Scheveningen geen enkele keer winnen.

Joop Korevaar is met 18 jaar, 10 maanden en 6 dagen de jongste doelpuntenmaker ooit in de KNVB Beker namens ADO. De linksback scoorde in de met 0-6 gewonnen wedstrijd tegen FC VVV in 1969. De oudste spelerdie een bekertreffer voor ADO voor zijn rekening nam is Heini Otto. De middenvelder was 34 jaar, 7 maanden en 19 dagen toen hij in 1989 de 0-1 scoorde tegen PSV (5-2).

In 2005 won ADO tegen RKSV Groesbeekse Boys met maar liefst 0-12. Dit is ADO’s grootste overwinning ooit in het bekertoernooi.