Plan: Olympische Spelen in 2032 naar Nederland

1 February 2020, 10:11 uur
Sport
mainImage
ANP

Oud-atleten en het bedrijfsleven broeden op een plan om de Olympische Spelen naar Nederland te halen. Dat bevestigen meerdere bronnen aan het AD. Acht jaar geleden strandde een poging hiertoe nog.

Nu de Nederlandse topsport floreert, laait ook het olympisch vuurtje weer op. De tot dusver gevoerde gesprekken zijn oriënterend, maar komen voort uit een breed gedeelde droom om voor het eerst sinds 1928 het belangrijkste mondiale sportevenement te organiseren. De eerstvolgende mogelijkheid is 2032, aangezien de zomeredities van 2024 (Parijs) en 2028 (Los Angeles) al zijn toegewezen. Normaal gesproken wordt de gastheer zeven jaar van tevoren gekozen.

Minder dan een half jaar voor de Olympische Spelen van Tokio wordt, zo zegt een betrokkene, bij diverse partijen ‘de temperatuur gemeten’. "Het gaat niet om kunnen, maar om willen. We denken zeker te weten dat we het kunnen." Belangrijke voorwaarde voor een succesvol bid is voor het Internationaal Olympisch Comité (IOC) een breed politiek en maatschappelijk draagvlak.

 


Door: ANP