Voorburgs Dagblad | Ziekteverzuim in zorg blijft stijgen: 71.000 zieken per dag
mainImage

Ziekteverzuim in zorg blijft stijgen: 71.000 zieken per dag

25 februari 2021, 10:58 uur
Rotterdam & Regio, Den Haag & Regio, IJsselmondeNieuws, NieuwsopBeeld

Het ziekteverzuim in de zorgsector is in de maand januari opnieuw gestegen. Toen waren dagelijks gemiddeld 71.000 werknemers niet inzetbaar. Dat is meer dan het gemiddelde verzuim over het hele coronajaar 2020, meldt kennisnetwerk op het gebied van verzuim Vernet. Vorig jaar bleven gemiddeld 63.000 medewerkers per dag thuis vanwege ziekte.

Op basis van onderzoek bij circa driehonderd zorginstellingen berekende Vernet het landelijk verzuimpercentage in januari op 7,68 procent. Het verzuim steeg in alle regio’s, de regio Noord liet net als een jaar geleden het hoogste verzuim zien. De cijfers zijn nog exclusief werknemers die in thuisquarantaine zaten of wachtten op de uitslag van een coronatest.

Gemeten over heel 2020 lag het percentage ziekteverzuim op 6,83 procent, tegen 6,14 procent in het jaar ervoor. Volgens Vernet laten de nieuwe cijfers zien dat de druk op werknemers in de zorgsector dankzij de coronacrisis nog altijd onverminderd hoog is.

Onderzocht zijn ziekenhuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en verzorging, verpleging en thuiszorg (VVT). In totaal werken er circa 930.000 mensen in deze vier sectoren. In de gehele zorg- en welzijnssector werken op dit moment circa 1,3 miljoen mensen.

 


Door: ANP | Foto: ANP