Voorburgs Dagblad | Inholland gaat studenten spreiden om ov-drukte te voorkomen
mainImage

Inholland gaat studenten spreiden om ov-drukte te voorkomen

4 juni 2021, 14:06 uur
Rotterdam & Regio, Den Haag & Regio, IJsselmondeNieuws

Hogeschool Inholland gaat studenten vanaf komend schooljaar gespreid laten reizen om drukte te voorkomen. Daarover heeft de hogeschool afspraken gemaakt met de overheid en ov-bedrijven, waaronder NS, meldt deze laatste vervoerder. Het uitgangspunt is dat colleges en lessen niet allemaal op hetzelfde moment beginnen, maar dat er een verschil zit tussen de aanvangstijden.

Inholland heeft vestigingen in onder meer Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Het is voor de tweede keer, buiten veranderingen vorig jaar vanwege de coronacrisis, dat er dergelijke afspraken zijn gemaakt met een onderwijsinstelling om te spreiden. In Nijmegen wordt sinds september 2018 gewerkt met spreidingsafspraken, waardoor volgens NS de pieken in reizigersaantallen zijn afgenomen. Radboud Universiteit, de HAN University of Applied Sciences en ROC Nijmegen pasten hun aanvangstijden aan.

Vorig jaar maakte NS samen met andere ov-bedrijven, gemeenten en provincies landelijk al afspraken met universiteiten, hbo- en mbo-instellingen en middelbare scholen om in coronatijd te spreiden. Die afspraken lopen tot en met augustus. Nadat destijds de akkoorden werden gesloten, zijn de gesprekken doorgegaan om ook na corona te zorgen dat de spits minder druk wordt, aldus NS.

Bestuurslid van NS Tjalling Smit zegt dat de coronacrisis heeft laten zien dat Nederland in staat is om het reisgedrag aan te passen. "We willen na corona afscheid nemen van de hyperspits en voorkomen dat iedereen op hetzelfde moment de trein neemt", aldus Smit. "We moeten voorkomen dat we straks weer in het oude normaal terugschieten."


Door: ANP | Foto: Google Maps