Voorburgs Dagblad | Hugo vertel, hoe snel komt de 2e voorrraad vaccins?
mainImage

Hugo vertel, hoe snel komt de 2e voorrraad vaccins?

Hugo de Jonge
20 januari 2021, 01:45 uur
Rotterdam & Regio, Den Haag & Regio

door Jan D. Swart

Niemand weet wanneer er een volgende vracht aan vaccins voor Nederland beschikbaar is. Zelfs Diederik Gommers als lid van het OMT niet, bleek dinsdagavond.

Minister Hugo de Jonge houdt zich de laatste drie dagen ook opmerkelijk, bijna griezelig afzijdig. Mogelijk dat pas woensdag tijdens de persconferentie uitsluitsel gegeven zal worden over het belangrijkste item in strijd tegen Covid-19: wat heeft Nederland eigenlijk nog voorradig aan vaccins?

De tijd dringt, zeggen Gommers en Kuipers van het Erasmus MC en dat zijn sinds de uitbraak toch de twee belangrijkste medici in de voorlichting over de pandemie. Maar ze hebben geen idee van de voorraden die er nog zijn, laat staan over de aanleveringen die nog moeten komen. Er zijn in Nederland duidelijk geen inkopers aan het bewind.

De ziekenhuizen (en ic’s) liggen vol met mensen van tussen de 60 en ouder. ‘’Als je hen kunt vaccineren, haal je alle druk van de ketel’’, aldus Diederik Gommers.

Des te vreemder dat niemand van de regering hem informeert over de aanlevering van nieuwe vaccins. Ook in het programma van Jinek dinsdagavond kwam opnieuw pijnlijk tot uiting dat Nederland wat levering betreft achterloopt op andere landen. Opnieuw.

Onbevestigde berichten zeggen, dat er voor al die mensen uit de zorg die hun eerste dosis ontvangen hebben een tweede prik voorradig is. Die vaccins zijn gereserveerd en worden bewaard in Oss. En dat geldt – zegt men – ook voor de eerste groep kwetsbare ouderen en huisartsen. Het gaat daarbij om het Pfizer-vaccin dat tweemaal moet worden toegediend. De tweede volgt drie weken na de eerste. En toch gaan er stemmen op om die tweede prik dan maar uit te stellen en die te gebruiken voor de eerste aan de ouderen.

Hoeveel vaccins er van Moderna inmiddels in Nederland zijn, er zijn mensen die het moeten weten, maar er is iemand die het bekend maakt. Vaag. Het enige wat is uitgelekt dat dit Moderna-vaccin gebruikt zal gaan worden voor de Nederlandse huisartsen.


Foto: ANP